Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe zit het nu met de WAS?

In de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is bepaald dat werknemers minimaal 100% van het wettelijk minimumloon (WML) moeten ontvangen. In de wet is tevens bepaald dat er geen inhoudingen en verrekening op het WML mogen plaatsvinden, zoals voor kosten huisvesting en zorgverzekering. Deze maatregel was uitgesteld tot 1 januari 2017. LTO Nederland heeft zich in haar lobby ingezet om een uitzondering op het verbod op inhoudingen en verrekeningen voor kosten huisvesting en zorgverzekering. Door de Algemene Maatregel van Bestuur wordt het per 1 januari 2017 wél mogelijk om onder voorwaarden deze kosten in te houden of te verrekenen met het WML.

Uitgangspunt WAS
Het Kabinet wil met de WAS voorkomen dat het regelen van bijvoorbeeld huisvesting en een zorgverzekering, met verrekening met het WML, dient als verdienmogelijkheid voor de werkgever. De werkgever zou immers met deze "besparing" op de loonkosten oneerlijk kunnen concurreren ten koste van de werknemers.

Een totaalverbod op inhoudingen en verrekening op het WML zou echter negatieve gevolgen hebben voor werkgevers die met goede bedoelingen huisvesting en zorgverzekering regelen voor hun werknemers. Met een verbod op inhoudingen en verrekeningen zouden werkgevers geneigd zijn dit niet meer te willen doen. Daarom blijft het mogelijk om onder voorwaarden in te houden op het WML.

Inzet LTO Nederland
LTO Nederland heeft gepleit voor een uitzondering op het verbod op inhoudingen en verrekeningen van de kosten voor huisvesting en zorgverzekering. Belangrijk argument is dat werkgevers dan minder huisvesting gaan regelen en arbeidsmigranten aangewezen zijn op woningen die niet van goede kwaliteit zijn. Wat betreft zorgverzekering is het risico dat arbeidsmigranten, ondanks de verplichting daartoe, onverzekerd zijn wanneer werkgevers de zorgverzekering niet meer voor hun werknemers kunnen regelen. Ook als de werknemer zich wel verzekert bestaat het risico dat de werknemer de premie niet/niet tijdig betaalt.

Voorwaarden voor inhouden en verrekenen per 1 januari 2017
Er kunnen zich de volgende situaties voordoen:
  • U beloont uw medewerker op 100% WML en wilt de kosten voor huisvesting en/of zorgverzekering verreken;
  • U beloont uw medewerker op stel 120% WML en wilt de kosten voor huisvesting en/of zorgverzekering verrekenen;
Deze situaties zijn in deze bijlage (vanaf p. 2) uitgewerkt.

Bron: LTO Seizoenarbeid
Publicatiedatum: