Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Voedselbeleid is positief, maar capaciteit op land-en tuinbouw zorgelijk"

Prinsjesdag: Wat staat er op het verlanglijstje van Gert Mulder?

Tholen - Het is de derde dinsdag van september. Prinsjesdag dus. Een dag vol tradities, zoals de bekende hoedenparade en balkonscène. Tegelijkertijd draait deze dag om de opening van het parlementaire jaar. De kabinetsplannen en de financiering daarvan worden gepresenteerd. We vroegen directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis naar zijn wensen in het bekende 'koffertje'.

"De afgelopen jaren zijn er grote veranderingen geweest door het wegvallen van ons Landbouwministerie en de productschappen. Tegelijkertijd zien we dat in landen om ons heen wel voldoende capaciteit wordt ingezet om de land- en tuinbouw te ondersteunen. Die steun missen wij en dat zien we onder meer bij het beleid dat op de NVWA wordt gevoerd. Dat is een hele zorgelijke situatie", steekt Gert van wal.

"Dat zelfde zien we in het beleid om landbouwraden terug te trekken. Ondanks de Brexit wordt bijvoorbeeld de Landbouwraad in Londen teruggetrokken. Deze beslissing kost Nederland geld en verzwakt de AGF-sector. Landbouwraden kunnen zaken realiseren die we niet zelf kunnen en waar we de overheid voor nodig hebben. Alle landen om ons heen blijven hier wel in investeren en daardoor zwakt ons positie in het 'level playing field' af."

De directeur van het GroentenFruit Huis eindigt met een positieve noot. "Het kabinet zet vaart achter het voedselbeleid en geeft in een brief klip en klaar aan de groenten- en fruitconsumptie te willen stimuleren. Ik vind het spannend om te zien hoeveel geld hiervoor opzij wordt gezet. Wij staan klaar om hierin samen te werken!"