Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje verliest € 785 mln omzet door Russische boycot

Volgens het Instituut voor Buitenlandse Handel (ICEX) daalde de waarde van de Russische voedselimport uit Spanje in 2015 met 785,3 miljoen euro.

Het Russische verbod op bepaalde landbouwproducten, levensmiddelen en grondstoffen uit de VS, de EU, Noorwegen, Australië en Canada bestaat sinds 6 augustus 2014 naar aanleiding van de crisis in de Krim en is ondertussen verlengd tot eind 2017.

Het verbod trof fruit en noten het hardst met een daling van 272,8 miljoen euro: 43% van het totaal. De afzet van steenfruit zoals abrikozen, kersen, perziken en pruimen nam met 153 miljoen euro af, citrus daalde met 98,8 miljoen en appelen, peren en kweeperen met 17,2 miljoen euro.

Rusland verving de invoer van fruit uit de gesanctioneerde landen met meer import uit Wit-Rusland, de Malediven, Pakistan en Georgië, Ecuador, Turkije, China, Marokko, Zuid-Afrika, Servië en Egypte.

Bij groenten bedroeg het verschil tussen de twee onderzochte jaren 136 miljoen euro met tomaten als meeste getroffen groente. Alternatieve Russische leveranciers hier waren Egypte, Iran en Macedonië.

Het ICEX concludeert dat door de nieuwe leveranciers het "na een mogelijke heropening van de markt voor import" voor Spanje nog steeds moeilijk zal zijn om haar marktaandeel te herstellen met name in sectoren waar Rusland ook haar lokale productie aan het ontwikkelen is.

Bron: ICEX
Publicatiedatum: