Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland importeert 1,5 mln ton minder AGF in eerste helft 2016

De Russische import van verse groenten en fruit is in de eerste helft van dit jaar wederom fors afgenomen. In de eerste helft van 2015 werd er vanwege het instellen van de importboycot in augustus 2014 al 20 procent minder ingevoerd. Dit jaar was het weer 16 procent minder. In totaal is er door het instellen van de boycot voor import uit de EU en een aantal andere landen in de eerste helft van het jaar een derde minder verse groenten en fruit ingevoerd. In hoeveelheid gaat dat om een hoeveelheid van maar liefst 1,5 miljoen ton.

Polen en Turkije grootste verliezers
Dit jaar is er nog de boycot van Turks product bovenop gekomen. Polen en Turkije zijn de grote verliezers door het instellen van de boycot. Vergeleken met de eerste helft van 2014 is er dit van januari t/m juni dit jaar vanuit beide landen ruim 500.000 ton verse groenten en fruit minder in Rusland ingevoerd. Vergeleken met vorig jaar was de schade voor Turkije nog groter. Toen gold er voor dat land geen importbeperking. Die is per 1 januari van dit jaar ingegaan.



175.000 ton minder uit Nederland
Uit Nederland en Spanje werd vlak voor het instellen van de boycot in de eerste helft van 2014 nog zo'n 175.000 ton verse groenten en fruit ingevoerd. België was voor het instellen van de boycot ook een grote leverancier van Rusland.

Opvallend is het dat ook vanuit een aantal landen dat niet onder boycot valt de import in de eerste helft van dit jaar flink is gedaald. Voorbeelden zijn Israël (64.000 ton minder dan jan-jun 2014), China (35.000 ton minder), Marokko (34.000 ton minder) en Argentinië (27.000 ton minder). Bij Marokko moet wel aangetekend worden dat er in de eerste helft van dit jaar een herstel te zien was ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

Wit Rusland route gehalveerd
Na het instellen van de boycot werd er heel veel verse groenten en fruit via Wit-Rusland in Rusland ingevoerd. In heel 2015 ging dan om maar liefst 1,1 miljoen ton. Daardoor waren de gevolgen van de boycot minder heftig. In de eerste helft van dit jaar is er via de Wit Rusland route flink wat minder verse groenten en fruit naar Rusland gegaan. In totaal ging het van januari tot en met juni dit jaar nog om
290.000 ton tegen nog 600.000 ton in de eerste helft van 2015. Via Wit Rusland gingen in de eerste helft van dit vooral nog veel appelen, peren en tomaten naar Rusland.

Egypte grootste winnaar
Egypte is het land dat het meest geprofiteerd heeft van de boycot. Uit Egypte werd in de eerste helft van dit jaar 360.000 ton verse groenten en fruit ingevoerd. Dat was bijna 100.000 ton meer ingevoerd dan in de eerste helft van 2014. Het gaat vooral om sinaasappelen en uien. Servië is het andere land dat geprofiteerd heeft
van de boycot. Voor het overgrote deel gaat het om import van appelen uit of via Servië. De overige landen van waaruit na de boycot meer werd ingevoerd zijn vooral voormalige Sovjetrepublieken.



Recordimport bananen
Opvallend is dat de import van het belangrijkste importproduct bananen in de eerste helft van dit jaar van recordomvang was. Van januari tot en met juni is er maar liefst 745.000 ton bananen ingevoerd. Deze zijn vrijwel uitsluitend afkomstig uit Ecuador. Tweede importproduct in de eerste helft van dit jaar was appelen. De import was nog maar 360.000 ton groot tegen nog 860.000 ton in de eerste helft van 2013 en 740.000 van in de eerste helft van 2014. Aan tomaten werd in de eerste zes maanden van dit jaar nog 325.000 ton ingevoerd tegen 600.000 ton voor het instellen van de boycot. De import van peren viel terug van 360.000 ton in de eerste helft van 2014 naar 150.000 ton in dezelfde periode van dit jaar. De daling bij sinaasappelen bleef beperkt. Producten waar dat ook het geval was of waarvan zelfs meer is ingevoerd zijn: grapefruit, zoete kersen, knoflook, abrikozen en pruimen.

 

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit & Vegetable Facts
T: +31 (0)6 54687684
E: fruitvegfacts@gmail.com
W: www.fruitandvegetablefacts.com
Publicatiedatum: