Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovation Deals zijn de Europese Green Deals

Europese Innovation Deals moeten praktische belemmeringen in Europese regelgeving gaan signaleren en wegnemen. Bedrijven, NGO's en overheden in Europa moeten daarvoor gaan samenwerken. Ook Nederlandse partijen kunnen bij de Europese Commissie belemmeringen aandragen die innovatie in de weg staan.

De Innovation Deals zijn geinspireerd op de Nederlandse Green Deals. Ze werden 26 mei in Brussel gepresenteerd. Onder het EU-voorzitterschap heeft vooral het ministerie van Economische Zaken de thema's innoveren en het versnellen van de circulaire economie hoog op de agenda gezet. Innovaties zijn immers niet alleen in Nederland, maar in heel Europa gebaat bij een goede en soepele wet- en regelgeving.

Betere Regelgevingagenda
Ook Eurocommissaris Frans Timmermans zet zich in voor de Betere Regelgeving agenda: "De Innovation Deals staan voor een nieuwe manier van werken. Ze hebben als doel de circulaire economie te versnellen en regelgeving beter af te stemmen. We gaan een nieuwe aanpak testen die op een praktische en pragmatische wijze innovatieve ondernemers ondersteunt. We verwachten dat daardoor waardevolle projecten het licht zien. Zowel Europese burgers als het milieu zijn daarmee gediend."

Ervaringen Green Deals basis
De ervaringen met de Nederlandse Green Deals vormen de basis van de Innovation Deals. De Nederlandse overheid ondersteunt ondernemers die menen dat regelgeving hun innovatie belemmert. Deze bottom-up benadering is inspirerend voor Europa, legt Timmermans uit: "Het aanpakken van wettelijke belemmeringen en het verstrekken van rechtszekerheid is essentieel om Europa in de voorhoede van de groene economie te houden."

Meer ruimte voor oplossingen
Innovation Deals zijn echter geen wetgevende instrumenten. Ze maken dus geen directe aanpassing van de bestaande regelgeving mogelijk. In Nederland is de ervaring dat er veel mogelijkheden zijn om te experimenteren en innoveren binnen bestaande wettelijke kaders. Het gaat vaak om uitleg of verheldering van de doelen en uitwerking van de regels, zodat innovaties meer kansen krijgen.

Circulaire economie
Bij deze eerste pilot is de focus van Europa gericht op circulaire economie-projecten: hoe gaan we om met afval en kunnen afvalstromen dienen als grondstof? De Europese Commissie heeft laten weten dat na evaluatie van de pilot mogelijk ook andere projecten binnen andere terreinen voor de nieuwe aanpak in aanmerking komen.

Bijdragen aan de Innovation Deals?
Bedrijven en organisaties kunnen bij de Europese Commissie belemmeringen aandragen die innovatie in de weg staan. Heeft u een vernieuwende oplossing, maar loopt u aan tegen Europese wet- en regelgeving? Bent u geïnteresseerd in de Innovation Deals? Meer informatie vindt u op de site van de Europese Commissie.
Publicatiedatum: