Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vredeseilanden werkt aan verduurzaming keten

"Aankopers zijn nog té vaak alleen gefocust op prijs"

Tholen - De AGF-sector heeft een duurzame keten. Toch kunnen er nog wel wat veranderingen plaatsvinden volgens Gert Engelen van Vredeseilanden. Hij presenteerde tijdens de Tomato Conference over manieren om de duurzaamheid in de voedselketen te verbeteren. Vredeseilanden is actief in diverse Afrikaanse landen, maar ook België.

Ondersteunen telers

"In België zijn we bezig met verschillende projecten. De IMM Pilots zijn o.a. met de bedrijven Special Fruit, Biofresh en Coluyt. Zij importeren producten uit diverse verre landen en wij ondersteunen de telers daar en geven ze advies op teelt- logistiek- en exportgebied. Daarnaast hebben we nog Pilots voor de out-of-home-sector. Dit gaat bijvoorbeeld om duurzame cateringtrajecten voor keukens in bedrijven, scholen of instellingen."



#savethefoodture
"Wij stellen altijd de vraag: wat kunnen we doen voor een verdere verduurzaming van de voedselketen? De publicatie van het boek savethefoodture, dat vorig jaar werd uitgegeven, geeft een stand van zaken van de inspanningen rond duurzame voedingssystemen bij de Belgische retail en voedingsindustrie met bijzondere aandacht voor hun relaties met de telers."

Hoe kunnen we telers helpen?

Supermarkten hebben volgens Gert veel interesse voor het duurzaamheidsissue. "Het is een uitdaging om dit op grote schaal samen voort te zetten." Telers zijn de zwakste schakels in de voedselketen. "Vaak wordt er verkocht onder de kostprijs. Daarnaast is het een onzeker beroep. Het is voor jonge mensen niet zo aantrekkelijk om dit vak te kiezen. Daarom moeten we hier met de hele keten naar kijken. Hoe kunnen we onze telers helpen?"

Voorbeeld van project met Colruyt

"Colruyt wilde al haar groene asperges in bokalen aankopen van een coöperatie van kleinschalige telers uit Peru (REOPA), via Scana Noliko. REOPA kreeg daarvoor ondersteuning en er werd vooral veel geïnvesteerd in overleg tussen alle schakels van de landbouwketen en een analyse van het zakelijk model van REOPA. Ook de milieu-impact werd onder de loep genomen. Transport van de asperge in bokalen gebeurt via de boot en zo blijft de milieu-impact van het transport beperkt. Maar het zijn vooral de huidige irrigatietechnieken die nog sterk verbeterd kunnen worden. Efficiënter met water omgaan is absoluut nodig. Na meer dan een jaar werk, waarin vooral een duidelijke communicatie en vertrouwen tussen de verschillende schakels in de keten het grootste obstakel bleek, liggen de bokalen groene asperges van REOPA in de rekken van Colruyt. De telers van REOPA hebben hun inkomen kunnen verhogen omdat ze nu ook asperges kunnen verkopen buiten het seizoen waarin ze verse asperges exporteren naar de VS."



Aanbevelingen
Gert presenteerde ook nog diverse aanbevelingen en zijn visie op hoe de sector een vooruitgang kan maken op duurzaamheidsgebied. "Er moet verandering komen in de huidige manier van samenwerken. Daarnaast is het belangrijk dat de voedselketen transparanter wordt. Duurzaam aankopen is ook een essentieel punt dat kan worden aangepakt. Aankopers zijn nog te vaak alleen gefocust op prijs, terwijl er andere zaken zijn die meewerken aan een meer duurzame keten. Een voorbeeld is hoe een product is geteeld. Aankopers kunnen nu een charter tekenen waarmee duurzaam aankopen in de praktijk wordt gebracht." Andere aanbevelingen waren o.a. om de duurzamere producten op ooghoogte te presenteren en altijd te blijven zoeken naar manieren om een beter inkomen voor de teler te genereren. Als laatste kwam ook de consument ter sprake. Hier is nog een hele weg te gaan. "Consumenten vinden het moeilijk om de juiste keuzes te maken. Ze weten vaak niet wat duurzaamheid precies inhoudt. Hier ligt een opdracht voor bedrijven en overheid, om dit op de juiste manier te communiceren."

Telers verbinden met bedrijven
Vredeseilanden ondersteunt wereldwijd telersfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk zorgen ze ervoor dat de toekomst van ons voedsel veilig wordt gesteld. Vredeseilanden verbindt telers met voedingsbedrijven en supermarkten om zaken te doen. Vredeseilanden is actief in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan organisaties die kleine landbouwbedrijven groot maken.

Voor meer informatie:
Vredeseilanden
Blijde inkomststraat 50
3000 Leuven
016/31 65 80
info@vredeseilanden.be
www.vredeseilanden.be
Facebook.com/vredeseilanden
Twitter: @vredeseilanden