Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland vraagt opheldering over Wit-Russische papaja

Russische miljardair zet geld in op AGF

Rusland vroeg Wit-Rusland om opheldering over de exotische producten, die volgens de labels in het land geteeld zijn. Wit-Rusland ging uitvoerig op de vragen van het Kremlin in. Een Russische miljardair investeert fors in de appel- en aardappelteelt. Hoewel de grenzen gesloten zijn voor producten, zijn tuinbouwtechnieken uit Europa en Nederland nog wel welkom in Rusland. De Russen sporen bedrijven aan haast te maken, anders grijpen bedrijven uit andere landen hun kans. Het Kremlin ziet nog steeds veel potentie in de landbouw, zeker nu er steeds meer landen netto-importeur van voedsel zijn. Russen kunnen sinds vandaag failliet gaan. Miljoenen Russen hebben hoge schulden, maar konden daar nooit vanaf. Nu kan een faillissement aangevraagd worden. Tot slot investeert Rusland in de handelsrelatie met verschillende landen. De banden met Oekraïne, Kenia, Bosnië-Herzegovina en Israël worden op verschillende manieren aangehaald.

Rusland vraagt opheldering over Wit-Russische papaja
De Wit-Russische minister van Landbouw is om opheldering gevraagd over de export van exotische producten en off-Season producten. Rusland signaleerde een snelle exportstijging van deze producten en daarmee rees het vermoeden van doorvoer van geboycotte Europese producten. De export van sla, citroenen, meloenen, papaja, appelen, peren en kersen is aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. Volgens Rusland negeert Wit-Rusland de verzoeken al sinds december 2014.

Wit-Rusland daarentegen claimt dat het land de kiwi's en papaja's importeert uit landen die niet onder de boycot vallen. Natuurlijk groeien kiwi's en papaja's niet in Wit-Rusland, dat claimt het land naar eigen zeggen ook niet. Volgens Minsk worden de producten netjes volgens de Russische voorschriften geïmporteerd uit landen die niet geboycot worden. Om die argumenten kracht bij te zetten, vloog een Wit-Russische vertegenwoordiger naar Moskou om tekst en uitleg te geven.

Premier Medvedev bedankte de Wit-Russische regering over de uitgebreide antwoorden, maar kon het niet laten een grap te maken over de citrus, papaja en ander exotisch fruit dat volgens de labels zo goed in de Wit-Russische bodem groeit

Russische miljardair zet geld in op AGF
De Russische tycoon Dmitry Arzhanov heeft plannen voor grote investeringen in de teelt van appelen en aardappelen. Zijn bedrijf AFG National wil investeren in de aanplant van 300 hectare appelboomgaarden in 2016. In de komende zeven jaar moet het totaal areaal groeien naar 2500 hectare met een opbrengst van 125.000 ton appelen. Daarnaast wordt er 40 miljard roebel (606,31 miljoen dollar) geïnvesteerd in een aardappelfaciliteit die jaarlijks 500.000 ton gewassen aardappelen moet leveren.

Geen groenten, wel telers welkom in Rusland
Om het doel van zelfvoorziening te bereiken zet Rusland de deur open voor Nederlandse technieken om daarmee de binnenlandse productie te vergroten. Boeren, groentetelers en kassenbouwers met veel kennis kunnen flink geld verdienen, meldt Z24. Alexander Cherevko, hoofd van de Russische handelsvertegenwoordiging, waarschuwde ook dat de deur niet eeuwig open blijft staan. Als Nederlandse bedrijven deze kansen niet grijpen, stappen Chinese, Turkse, Koreaanse of Israëlische concurrenten in de markt.

Medvedev wijst op belang landbouw
In een artikel in een Russisch tijdschrift schrijft premier Medvedev over de potentie van de landbouw. Volgens de premier hebben landen die het voor elkaar krijgen de landbouwexport te vergroten veel potentie in de huidige wereldeconomie. Hij wijst op de groeiende vraag naar voedsel van zowel de armste landen op de wereld als de meest ontwikkelde economieën. Nederland is volgens hem een voorbeeld, dat een stevige positie inneemt in de wereldhandel.

Russen kunnen failliet gaan
Vanaf 1 oktober kunnen Russen met een betalingsachterstand een faillissement aanvragen. Miljoenen Russen kampen met betalingsproblemen, maar voorheen konden deze burgers geen kant op. Analisten waarschuwen echter voor een groot aantal faillissementsaanvragen waardoor de juridische kanalen dichtslibben en banken en geldschieters ook in de financiële problemen kunnen komen. De nieuwe wet stelt Russen met een totale schuld van meer dan 500.000 roebel (76.000 dollar) en een betalingsachterstand van meer dan drie maanden een faillissement aanvragen. Voor kleinere schulden kan een faillissement aangevraagd worden, mits bewezen is dat de schuld niet voldaan kan worden.
Volgens schattingen komen 580.000 Russen direct in aanmerking om onder deze wet een faillissement aan te vragen.

Rusland wil relatie met Oekraïne verbeteren
De Russische premier Medvedev heeft de hoop uitgesproken om de handelsrelatie met Oekraïne te verbeteren. De handel tussen de twee landen is zo goed als opgedroogd. Rusland houdt er rekening mee dat er geen akkoord komt tussen Oekraïne en de EU.

Keniaanse export naar Rusland kan omhoog
Afgelopen week ontmoette een Russische delegatie een groep afgevaardigden uit Kenia om over de handelsrelatie te praten. De Russen prezen de potentie van de Keniaanse landbouw en de bereidheid om een relatie met Rusland op te bouwen. Hoewel de handel tussen de landen al flink gegroeid is, zien Kenia en Rusland mogelijkheden om de handel verder te bevorderen.

Bosnië-Herzegovina: meer appelen naar Rusland
Bosnië-Herzegovina houdt de export naar Rusland aan. Het land hoopt onder andere het grootste deel van de appeloogst in Rusland te kunnen afzetten. De export van hardfruit is sinds de boycot al fors gestegen.

Israël tekent samenwerking distributiecentrum
Begin van deze maand hebben Israël en Rusland een akkoord gesloten om een distributiecentrum op te zetten voor agrarische producten. Het centrum in Primorsky Krai, Rusland, moet de regio beter van voedsel voorzien.

Kaliningrad start export naar Europa
Volgens berichten van is de regio Kaliningrad vorige maand begonnen met de export van groenten naar Europa. Als eerste ging een partij van 19 ton kool de grens over naar Polen. Volgens de teler van de kool gaat het om een overschot aan middelgrote kalibers. Ook voor andere productgroepen zouden afspraken gemaakt zijn voor de export.

Oekraïense telers geboycot op de Krim
Op het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim worden appelen uit Oekraïne geboycot, dat meldt APK-Inform. Door de boycot zullen de prijzen naar verwachting dalen, de export naar Rusland is een belangrijk onderdeel van de Oekraïense appelhandel.

Turkse regio wil meer export naar Rusland
De Turkse regio Aegean wil de export naar Rusland vergroten. Volgens de regio is er veel belangstelling voor druiven en kersen. Rusland is een belangrijke markt. In 2012 nam het land de tweede positie als belangrijkste exportbestemming over van Duitsland. De export naar Rusland is in de jaren die volgde blijven groeien, vorig jaar daalde de waarde door de economische situatie van 55,3 miljoen dollar in 2013 naar 27,6 miljoen dollar in 2014. Dit jaar staat de teller al op 18,3 miljoen dollar. Belangrijkste exportproducten zijn tomaten, pitloze druiven en kersen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.