Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grimme stapt in Russische aardappelteelt

Griekse export Rusland niet zonder goedkeuring Brussel

Mocht het zover komen dat Rusland de grenzen opent voor Griekse producten, dan is eerst toestemming van de Europese Commissie nodig voordat de handel op gang kan komen. Dat zei een EU-gezant, die met een delegatie Rusland bezocht tegen Russische media. De Russische inspecties aan bedrijven in Griekenland, Hongarije, Cyprus en India gaan gewoon door. En hoewel Russen minder te besteden hebben, groeit het patriottisme in het land. Een meerderheid vindt dat het land een eigen koers moet varen. De handel in Rusland kromp met 30%. China en Rusland investeren 200 miljoen dollar in een eigen 'Silicon Valley' en de Duitse machinebouwer Grimme gaat mogelijk de pootmachines aan het werk zetten om nog 5000 hectare in Kaluga te poten.

Griekse export Rusland niet hervat zonder goedkeuring Brussel
Na alle berichten over de Russische grenzen, die mogelijk open gaan voor Griekse producten en de mazen die Rusland en Griekenland gevonden lijken te hebben met de joint venture-constructies, laat de Europese Commissie van zich horen. Russische media meldend dat de export alleen hervat kan worden met toestemming vanuit Brussel. "De EU is zich goed bewust van de handelsbetrekkingen en dergelijke stappen kunnen alleen gemaakt worden op basis van gemeenschappelijke oplossingen," zei een EU-gezant tijdens zijn bezoek aan Rusland.

Rusland bezoekt Griekenland, Cyprus en Hongarije
De Russische autoriteiten bezoeken in de komende tijd bedrijven in Griekenland, Hongarije, Cyprus en India. In Griekenland en Hongarije zouden twintig bedrijven bezocht worden, in India vijf en op Cyprus zeven of acht, dat meldt de Russische krant Rossiyskaya Gazeta. De inspecties waren eerder al aangekondigd en volgens de berichten is dit een opstap naar het hervatten van de handel met Rusland. Griekenland stelt zich sinds de laatste verkiezingen pro-Russisch op binnen Europa zonder de eenheid binnen de EU onder druk te zetten.

Russen hebben minder te besteden…
Door de economische crisis in Rusland is het budget dat gespendeerd wordt aan voedsel en andere basisproducten met een kwart gedaald. Uit een onderzoek blijkt dat 44% van de Russen zegt sinds december 24% minder uit te geven aan de basisproducten. De reële lonen in Rusland zijn met 9,3% gedaald tussen maart 2014 en maart 2015, dat blijkt uit cijfers van Rosstat. De algemene inflatie liep op naar 17% en prijzen voor voedsel stegen met 24,7% in vergelijking met maart 2014. De gemiddelde Rus verdiende in maart 640 dollar per maand.

… maar zijn positiever gestemd dan ooit
Ondanks de economische moeilijkheden zijn de Russen positiever over hun land. Sinds 2010 verzamelt het Public Opinion Research Center gegevens over de stemming onder de bevolking. Op de vraag om je mening te geven op een schaal van 'alles is slecht' tot 'alles is uitstekend' scoorde Rusland in maart 70 punten. In 2010 en 2011 was dat nog 22 punten. Over hun eigen leven zijn de Russen nog positiever. Deze scores kunnen, in ieder geval gedeeltelijk, verklaard worden door de spanning met het Westen, het isolement waar Rusland in terecht is gekomen en de crisis in Oekraïne. Dit voedt het patriottisme. Daarnaast denkt meer dan de helft van de Russen dat het land een eigen koers moet varen en niet hetzelfde pad als het Westen moet volgen.

Russische handel -30%
De omzet uit handel van Rusland met de wereld is in de eerste twee maanden van 2015 met 30,1% gedaald ten opzichte van begin 2014. Oorzaak is de dalende olieprijs, de devaluatie van de roebel en de tot-for-tat sancties. De waarde van de internationale handel komt over deze twee maanden uit op 83,3 miljard dollar, dat blijkt uit cijfers van Rosstat. Vooral de handel met Europa daalde fors, -34,3%. Handel met de VS daalde minder snel met 6,7%. De handel met Japan groeide daarentegen met 16,7%.

Grimme gaat aardappelen telen in Rusland
Volgens de Russische nieuwsdienst Interfax zou de Duitse machinefabrikant Grimme in de provincie Kaluga aardappelen gaan telen. Er moeten dit voorjaar nog 5000 hectare aardappelen gepoot worden, dat maakte de gouverneur van de regio ten westen van Moskou bekend. Grimme zou in de regio een aantal pootmachines stil hebben staan, volgens berichten gaat het om overtollige voorraad. Door deze aan het werk te zetten kan er toch wat geld verdient worden, meent gouverneur Artamonov, daarnaast kunnen door het project lokale aardappeltelers voorgelicht worden over het poten van aardappelen.

Chinees-Russische 'Silicon Valley'
Rusland en China presenteerden gisteren een akkoord over een samenwerking op technologie gebied. De Skolkovo Foundation, eigendom van premier Medvedev, en de Chinese Cybernaut Investment Group hebben een gezamenlijk budget van 200 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor onderzoek naar technische ontwikkelingen, robotica en ruimtevaart.

EU akkoord met samenwerking Hongarije-Rusland

De Europese Commissie stemt toch in met de samenwerking tussen Hongarije en Rusland over de renovatie van een kernenergiecentrale. Eerder had de Commissie nog bezwaren tegen de samenwerking, maar die zijn nu van tafel.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.