Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geveilde kassen bijna altijd naar Rabobank-dochter Bodemgoed

Tholen - Glastuinbouwbedrijven die vanuit de Rabobank geveild worden, worden in 90% van de gevallen door dochteronderneming Bodemgoed gekocht. Het bedrijf had half maart vijftien glastuinbouwbedrijven in bezit. Dat blijkt uit een brief van minister Dijsselbloem.

Veiling
De afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank kan Rabobank-dochteronderneming Bodemgoed inschakelen als ze een bedrijf laten veilen. Bodemgoed biedt een bodemprijs. Volgens minister Dijsselbloem wordt zo voorkomen dat objecten tegen elke prijs worden verkocht.

90%
Meestal, in 80% van de veilingen, wordt een object alsnog door een derde partij gekocht. In de glastuinbouwsector ligt dit percentage flink hoger. Sinds 2007 werd 90% van de geveilde glastuinbouwbedrijven ingekocht door Bodemgoed. Dat betekent dat voor slechts 10% van de geveilde glastuinbouwbedrijven door een derde partij hoger werd geboden dan de Bodemgoed-bodemprijs.

Verlieslatend
Als Bodemgoed een veiling wint, betalen ze niet alleen het bod, maar ook de kosten koper (zoals veilingkosten en overdrachtsbelasting). Die kosten worden niet aan de klant doorberekend. Daarna zoeken ze een koper. "Daarbij wordt soms tegen een hogere maar vaker tegen een lagere prijs verkocht. Over het geheel genomen zijn de resultaten van in- en verkoop door Bodemgoed voor Rabobank verlieslatend", aldus Dijsselbloem. Half maart had het bedrijf vijftien glastuinbouwbedrijven in bezit.

Mag dit?
Aan Dijsselbloem zijn vragen gesteld over deze manier van handelen. Volgens hem biedt de wet voldoende garanties om dit eerlijk en transparant te laten verlopen. Het kan volgens de minister zelfs in het belang van de klant zijn.

Veilen
Vorig jaar werden 19 glastuinbouwbedrijven ter veiling aangeboden. Drie veilingen werden voor de veildatum geannuleerd.


Lees de hele brief hier.