Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers melden geen oneerlijke handelspraktijken

In de pilot voor de agrofoodsector zijn sinds juni 2014 zijn geen oneerlijke handelspraktijken gemeld bij de stuurgroep die het ministerie van Economische Zaken heeft gevormd. Mede ingegeven door vragen van de Tweede Kamer over de beperkte deelname van land- en tuinbouwers hebben de stuurgroep en het ministerie de afgelopen maanden extra inspanningen gepleegd om de bekendheid van de pilot en deelname hieraan te vergroten. Binnen de stuurgroep wordt verder nagedacht over hoe de betrokkenheid van de verschillende partijen in de pilot kan worden vergroot. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Ook op Europees niveau zijn er acties om het zelfreguleringsinitiatief onder de aandacht te blijven brengen, aldus Kamp. Op 20 januari 2015 is het eerste jaarrapport uitgekomen over het Europese Supply Chain Initiative (SCI). Dit jaarrapport is gebaseerd op de resultaten van een enquête van de Europese Governance Group. De resultaten laten een continue stijging zien van bedrijven die zich registreren, zowel grote bedrijven als mkb-ondernemingen. Deze continue registratie draagt bij aan het bereiken van een kritische massa die deelneemt aan dit Europese initiatief.

Geregistreerde bedrijven melden een laag aantal klachten dat is ingediend en ontvangen. Ondanks het lage aantal klachten helpt het SCI om het bewustzijn over eerlijke handelspraktijken te vergroten. Op dit moment hebben vanuit de Nederlandse primaire sector 3 coöperaties zich gemeld bij het Europese SCI. Twee daarvan, afzetorganisatie Fruitmasters en aardappeltelersorganisatie Nedato hebben zich al geregistreerd. FrieslandCampina heeft de intentie uitgesproken zich te registreren.


bron: Ministerie van Economische Zaken

Publicatiedatum: