Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bang voor de bank

Terugkijken: Zembla over renteswaps

In de uitzending "Bang voor de Bank" van Zembla werd gisteren stilgestaan bij ondernemers die in de problemen zitten door renteswaps. Doordat rentes niet gestegen zijn, er gaten tussen de renteswaps en de hypotheek zitten en ondernemers niet van de renteswaps afkomen, zitten veel bedrijven in de problemen. Ook tuinbouwbedrijven hebben hiermee te maken.



Bekijk de uitzending hier terug.

Renteswaps
Rond 2007 zijn renteswaps afgesloten om beschermd te worden tegen stijgende rente. De variabele rente wordt omgewisseld voor een vaste rente. Maar de rente steeg niet verder, maar daalde juist. Daardoor kwamen veel bedrijven in de problemen. De producten hebben "een grote negatieve waarde" ontwikkeld, maar ondernemers kunnen er niet vanaf. Ze krijgen een hoge boete opgelegd die tot 25% van de lening op kan lopen. Volgens derivatenspecialist Van Gerwen hadden ondernemers hier geen weet van.

Ook de familie achter een failliete bouwmarkt komt aan bod. De familie Broeksema wijt het faillissement deels aan de renteswap. Het bedrijf sloot zo'n swap in 2008 af bij de Rabobank. Toen de onderneming, zonder ooit verlies te draaien, in bijzonder beheer werd geplaatst, wilde hij er vanaf. Maar door een boete van 4 ton voor het niet afmaken van de renteswap, kon hij niet overstappen naar ING.

Bang voor de bank
Volgens deskundigen had de renteswap niet verkocht mogen worden, maar ook veel telers zitten er nu wel mee in de maag. Ze durven er niet over te praten, berichtte Zembla gisteren, uit angst voor de wraak van bankiers. "We zijn bang voor de bank omdat die nog een beslissing moet nemen over de afwikkeling van onze financiering", melde een anonieme teler. "Onze financiƫle toekomst hangt daarvan af. We staan feitelijk met onze rug tegen de muur."

Namens 450 gedupeerden biedt jurist Pieter Lijesen een megaclaim voor.

Bekijk de uitzending hier terug.
Publicatiedatum: