Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Angola, Bangladesh, Chili en 13 anderen

ABN AMRO: De opkomende markten van 2015

Opkomende markten worden steeds belangrijker. Brazilië, Rusland, India en China, de zogenaamde BRIC-landen, waren de voorlopers. Als groep hebben ze inmiddels veel van hun glans verloren. Vooral Brazilië en Rusland doen het slecht, maar ook China haalt al lang geen groeicijfers meer van 10% of hoger. Toch vinden wij de groep BRIC-landen nog steeds een waardevolle categorie, alleen al door hun omvang en welvaart. Hierdoor vormen ze nog altijd een interessante markt voor beleggers, voor investeerders en als handelspartner. Toch zijn er talrijke opkomende landen, die de afgelopen jaren qua groei beter gepresteerd hebben. ABN AMRO presenteerde een top zestien van landen die aantrekkelijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Belang opkomende landen sterk toegenomen
Dankzij sterke groei wordt inmiddels ruim 40% van het mondiale BBP in opkomende markten geproduceerd en uitgedrukt in koopkrachtpariteit zelfs 60%. Daarnaast is het aandeel van opkomende markten in de top twintig van de grootste economieën ter wereld toegenomen van net iets meer dan een kwart in 1980 tot bijna de helft nu.

Opkomende markten nemen ook steeds hogere posities in op deze ranglijst, die door de jaren heen goed is voor 80 tot 85% van de totale wereldeconomie. In 2013 behoorden in volgorde van grootte de volgende acht opkomende markten tot deze top twintig: China, Brazilië, India, Rusland, Mexico, Zuid-Korea, Indonesië en Turkije. Het verwachte aanhoudende verschil in groeitempo met industrielanden zorgt ervoor dat het economisch zwaartepunt in de toekomst nog verder zal verschuiven.



Welvaart is ook niet onbelangrijk
We hebben uitgelegd dat de BRICs interessant blijven. Om vergelijkbare redenen is er nog een aantal landen aan te wijzen die niet volledig aan het groeicriterium voldoen, maar waarvan we toch denken dat ze door hun grootte en hun relatieve welvaart aantrekkelijke alternatieven naast de BRIC zijn. Het gaat hier in eerste plaats om de landen die naast de BRIC tot de top twintig van de wereld horen: Mexico, Thailand, Turkije en Zuid-Korea. Maar ook Chili, Colombia en Polen zijn landen die een redelijke economische omvang en welvaart combineren met relatief sterke groei en fraaie groeiprognoses. Samen met de lijst van negen sterke groeiers geeft dit zestien landen, waarvan wij denken dat ze naast de BRIC interessant zijn om in de gaten te houden.

Klik hier voor het complete rapport van ABN AMRO


Publicatiedatum: