Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roebel in vrije val

Rusland boycot Albanië

Ook de export uit Albanië wordt door Rusland geboycot. Rusland zag Albanië als mogelijke doorvoerhaven van illegale producten uit Europa. De documenten die Albanië overhandigde aan Rusland zouden sporen van fraude bevatten, waarna Rusland de grens sloot. Rusland verkeert economisch in zwaar weer. De roebel maakt een vrije val en verloor alleen dit jaar al 40% van de waarde tegen de dollar. De olieprijs is laag en de economische vooruitzichten slecht. Ook het Kremlin stelde de verwachtingen voor volgend jaar naar beneden bij. Turkmenistan onderhandelt met St. Petersburg over een nieuw logistiek centrum nabij de stad.

Tijdens zijn jaarlijkse rede tot het Russische parlement verdedigde Poetin de annexatie van de Krim. Volgens de president is de Krim "heilig". De aansluiting van de Krim bij Rusland is volgens hem in overeenstemming met het volkerenrecht en de situatie in Oost-Oekraïne bevestigd de juiste houding van Rusland, aldus de president. Verder zegt Poetin niet te zullen buigen voor het Westen.

Ook prees Poetin de Turkse president die aankondigde volop te willen profiteren van de mogelijkheden op de Russische markt. Na een bezoek van een Syrische delegatie aan Rusland zei de Russische minister van Landbouw de import uit Syrië te willen verhogen. Het lijkt er op dat Syrië in ruil graan krijgt. Meer details over de besprekingen werden niet naar buiten gebracht.

Roebel in vrije val
De Russische regering verwacht in een nieuwe crisis te belanden. De regering gaat uit van een krimp van 0,8% en de Centrale Bank werkt aan scenario's waarin de olieprijs langere tijd rond de 60 dollar per vat ligt. In eerdere ramingen ging de regering nog uit van een olieprijs van 100 dollar per vat. Het vertrouwen in de roebel daalt, ondanks inspanningen van de Centrale Bank om met hoge rentes spaarders vast te houden. Ook liet Poetin weten dat de autoriteit geen vragen zullen stellen aan vermogende Russen die hun kapitaal terug naar Rusland brengen. De roebel verloor al 40% van de waarde tegen de dollar. De grafiek van website wisselkoersen.nl laat de val van de roebel zien.


klik hier voor een vergroting.

De inflatie in Rusland steeg in november met 1,3%. Daarmee ligt de inflatie over november op 9,1%. Op productniveau zijn er grotere stijgingen te zien. Zo werd boekweit 54,4% duurder door de angst voor een tekort, de tomatenprijzen stegen met 34,9% en komkommers werden 20,7% duurder. De aardappelprijzen stegen met 12,6%, aldus de Russische statistische dienst.

Turkmenistan opent logistiek centrum St. Petersburg
Volgens de lokale regering van St. Petersburg is Turkmenistan geïnteresseerd in een logistiek centrum nabij de Russische stad. Vanuit het centrum moet St. Petersburg bevoorraadt worden met onder andere groenten en fruit uit de voormalige Sovjetrepubliek. Eenzelfde project in de regio Astrakhan opende al de deuren. Turkmenistan wil met een delegatie een bezoek brengen aan St. Petersburg om de mogelijkheden van de deal te bespreken.

Goed vooruitzicht pootgoedexport 2015
Hoewel de formele bevestiging er nog niet is, lijkt het er op dat de pootgoedexport van Nederland naar Rusland volgend jaar op een vergelijkbare wijze zal verlopen als dit jaar. Aan de technische voorwaarden lijkt niets te veranderen. Deze maand komen Russische inspecteurs naar Nederland om steekproeven te nemen.

Albanië tijdelijk geboycot
Vanaf 8 december geldt een tijdelijke handelsstop tussen Rusland en Albanië. Eerder vroeg Rusland Albanië om opheldering over de gestegen exportvolumes. Rusland vermoedde dat geboycotte producten uit Europa via Albanië naar Rusland verscheept werden. Albanië overhandigde daarop 21 fytosanitaire certificaten, waarvan Rusland concludeerde dat met de meeste certificaten fraude gepleegd was.