Gisteravond kwam de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen om te praten over de situatie in Oost-Oekraïne. De NAVO beschuldigde de Russen er van de afgelopen weken met troepen en materieel Oost-Oekraïne ingetrokken te zijn. Volgens de Russen zijn dit lege woorden en propaganda van de NAVO.
Er wordt al langer melding gemaakt van militairen in Oost-Oekraïne. De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van het ondermijnen van het staakt-het-vuren in de Oost-Oekraïne. Tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad werden naast beschuldigingen ook zorgen geuit dat het conflict in Oost-Oekraïne weer zal oplaaien. En waar het Westen er van overtuigd lijkt dat Rusland achter de militaire manoeuvres zit, doet Rusland de beschuldigingen af als propaganda van het Westen.
Spierballentaal
Rusland kondigde gisteren aan de vluchten met bommenwerpers uit te breiden. De vluchten zullen langs de Russische grens en de Arctische zee gevlogen worden, maar ook de Cariben, Stille Oceaan en de Golf van Mexico werden genoemd als gebieden waar de bommenwerpers kunnen opduiken.
In een interview met de Zweedse televisie zei een veiligheidsadviseur van Poetin dat bij een eventuele oorlog tussen Rusland en Europa de Baltische staten worden weggevaagd. De bedreiging van de Baltische staten is overigens niet nieuw.
En hoewel de spanningen tussen Rusland en het Westen door deze kwestie verder oplopen en de Russische economie naar verwachting serieuze schade zal lijden onder de Europese en Amerikaanse sancties, zijn er wel enkele motieven denkbaar voor Poetin om deze stap te zetten.
Motieven voor inmenging
In de eerste plaats verloren de pro-Russische partijen tijdens de verkiezingen in Oekraïne vorige maand. Deze partijen vertegenwoordigen in het parlement minder dan 10% van de bevolking. De meerderheid in het Oekraïense parlement is georiënteerd op het Westen. Poetin heeft er dus belang bij om deze nieuwe regering aan het wankelen te brengen.
Een tweede reden is meer van praktische aard. De separatisten hebben wel een deel van het land in handen, maar ze hebben geen controle over belangrijke infra-structuur als het vliegveld bij Donetsk of de haven van Mariopoel. Een offensief om zulke plekken in handen te krijgen verstevigt de basis van de separatisten. Ook kan Poetin proberen de separatisten meer onder controle te krijgen door militaire inmenging.
Een vierde motief is dat Rusland de Krim annexeerde, maar er geen verbinding over land is tussen de Krim en Rusland. Bevoorrading van het eiland moet dus via lucht- of zeetransport. Een verbinding over land kan aantrekkelijk zijn voor Rusland.
Of de oplopende spanningen tussen de machtsblokken zullen leiden tot extra sancties van het Westen tegen Rusland, is nog onduidelijk. In de wandelgangen tijdens de Aziatische topconferentie gaf de Russische premier Medvedev aan dat de relatie met het Westen zal verbeteren als de sancties worden opgeheven. Voor maandag staat een overleg tussen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken waar deze kwestie op de agenda staat.
De aanvoerder van voetbalclub Sjachtar, Donetsk, importeerde 20 ton mandarijnen naar de Oost-Oekraïense stad. De aanvoerder leeft mee met de mensen in de stad en besloot daarom deze actie op te zetten. Darijo Srna draagt de kosten zelf. Hij importeert de mandarijnen uit zijn vaderland Kroatië. Het fruit is bestemd voor kinderen in de belegerde stad.
Perenprijzen St. Petersburg stijgen
Door de zwakke positie van de roebel zijn de perenprijzen in St. Petersburg sterk gestegen. In de afgelopen twee weken werden peren 15% duurder. Servische peren kosten de Russen tussen de 1,31 en 1,55 euro. Marokkaanse peren geven eenzelfde beeld.
Openstelling compensatie verlengt
Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken laat weten dat de compensatie regeling naar aanleiding van de Russische boycot langer opengesteld is. De sluitingsdatum is verzet van 30 november naar 31 december 2014.
Gevolgen voor glastuinders
14,6% van de Nederlandse glastuinders geeft aan heel veel of behoorlijke hinder te ondervinden van de Russische boycot die in de zomer van dit jaar werd ingezet. De glasgroentetelers voelen de gevolgen van deze boycot het meest. Dit blijkt uit de GlastuinbouwScanner 2014 die AgriDirect jaarlijks uitvoert. Van de Nederlandse glasgroentetelers geeft 33,1% aan heel veel of behoorlijke hinder te ondervinden van de Russische boycot. Op 6,0% van de Nederlandse glastuinbouwbedrijven ondervindt men momenteel nog geen hinder, maar wordt er wel verwacht dat men hier binnenkort de gevolgen van gaat voelen.
Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.