Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische economie lijdt onder sancties

Rusland: importproducten duurder, devaluatie roebel 22%

Hoewel Poetin er van overtuigd is dat het land steeds meer zelfvoorzienend kan worden, wijzen ook Russische economen op de gevolgen van mogelijke financiële tekorten. De economen zien dat het voor bedrijven lastig is om voldoende kapitaal aan te trekken voor investeringen. Door de sancties van het Westen is de toegang tot kapitaal moeilijker geworden. Economen waarschuwen voor een recessie door de hoge inflatie, tegenvallende consumptie, moeilijk bereikbaar investeringskapitaal en teruglopende export.

Om de oplopende inflatie te bedwingen heeft de Russische Centrale Bank dinsdag voor 420 miljoen dollar aan buitenlandse valuta verkocht. In totaal spendeerde de bank in oktober al 2 miljard dollar aan interventies, vorige maand bleven interventies uit. De roebel presteert dit jaar slecht. De waarde ten opzichte van de dollar is al bijna 22% gedaald en ten opzichte van de euro verloor de munt al 12% van de waarde. Overigens heeft Rusland een enorme financiële buffer ter waarde van 460 miljard dollar in buitenlandse valuta. Daarmee heeft Rusland nog voldoende bewegingsvrijheid om door interventies het tij te keren.

Daarnaast is de Russische regering al enige tijd bezig om in de internationale handel om te schakelen van dollars naar roebels. Al in 2008 doken er berichten in de media op waarin hierover gesproken wordt in relatie tot de oliemarkt. De handel tussen Noord-Korea en Rusland verloopt al in roebels, de waarde van de handel komt overeen met 500 miljoen dollar. Maar belangrijkere handelspartners als China en Iran zouden ook positief tegenover de handel in nationale valuta staan. Maar dat brengt ook risico's met zich mee zoals Oekraïense handelaren die al ervaren. Doordat de Russen kopen op krediet, kan de waarde van de roebel al verder gedaald zijn voordat de betaling gedaan wordt. Waardoor de exporteurs relatief minder voor hun product krijgen.

Consumentenprijzen Rusland stijgen verder
Op dit moment zijn het vooral de exporteurs die handelen in dollars, met name in de energiesector, die flink profiteren van de lage roebel. De consument wordt geconfronteerd met stijgende prijzen. De consumentenprijzen in Rusland zijn de afgelopen weken elke week met 0,2% gestegen. Hoewel dit een laag algemeen percentage is, zijn bepaalde producten fors duurder geworden. In een week tijd werden komkommers 7,6% duurder, stegen de tomatenprijzen met 3,6% en gingen de aardappelprijzen met 2,8% omhoog. De Centrale Bank houdt inmiddels rekening met een inflatie van 8% over heel 2014, ruim boven het door de bank gestelde plafond van 6,5%.

Sverdlovsk ruilt aardappelen voor vee
De Russische regio Sverdlovsk produceert ongeveer twee keer zoveel aardappelen als dat er geconsumeerd wordt in de regio. Volgens de regionale regering is er twee jaar geleden al begonnen met uitbreiden van de opslagfaciliteiten, waardoor er vorig jaar acht nieuwe koelhuizen werden geopend en dit jaar staat de teller op vijftien. Om de sector verder te ontwikkelen investeert de regering 12 miljard roebel (240 miljoen dollar). Waar de regio wel een tekort aan heeft, is vee. Daarom lanceerde Sverdlovsk een plan om een veestapel op te bouwen in omliggende regio's en in Wit-Rusland en Kazachstan. In ruil biedt de regio deze gebieden met groenten en aardappelen en kennis over de teelt.

Peru sluit contracten
Het Peruaanse bedrijf Passionfrut Company heeft toegang gekregen tot de Russische markt met mandarijnen en mineola's. De contacten werden gelegd tijdens de beurs Expoalimentaria in Lima. Russische bedrijven toonden interesse in de mandarijnenrassen W-Murcott en Malvasia en Minneola tangelo. Het Peruaanse bedrijf werkt samen met een Russische partner om twee containers mandarijnen naar St. Petersburg te verschepen.
Passionfrut Company werkt aan toegang tot nieuwe markten. Naast de Russische markt wil het bedrijf exporteren naar het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Europa.
Publicatiedatum: