Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export naar Rusland per EU-land

Polen, Spanje en Nederland grootste exporteurs Rusland

Europa exporteerde aanzienlijke hoeveelheden naar Rusland. Hoewel het totaal grote volumes en bedragen opleveren, is de export per EU-land heel verschillend. De export uit Slovenië is nagenoeg nihil, terwijl Polen voor bijna een miljoen ton exporteerde.


bron: Eurostat/COMTRADE, bewerkt Freshfel Europe

Poolse volumes groeiden fors
De Big Five van grootste exporteurs in volume naar Rusland zijn Polen, Spanje, Nederland, België en Griekenland. De Poolse export is sinds 2011 bijna verdubbeld: van 460.566 ton naar 976.595 ton in 2013. Ook de Spaanse export is gegroeid ten opzichte van 2011 naar 412.071 ton. Dat is overigens wel een daling ten opzichte van het volume in 2012. Datzelfde geldt voor de Griekse export. Na een piek in 2012 van 157.996 ton daalde het volume vorig jaar naar 139.904 ton. Ten opzichte van 2011 is dat wel een stijging. De export uit Nederland en België is sinds 2011 gedaald, naar respectievelijk 254.991 ton en 154.560 ton. Overigens is de export vanuit Nederland wel gestegen ten opzichte van 2012.

Naast de eenduidige trends die Polen en België sinds 2011 ingezet hebben, laten de andere leden van deze top 5 een grilliger beeld zien waarbij de volumes jaar op jaar verschillen. Buiten de Big Five zijn er meer landen die een trend laten zien. Italië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Oostenrijk, Tsjechië, Finland, Slowakije en Slovenië hebben een dalende trend ingezet. Naast Polen toont alleen de export van Groot-Brittannië een groeitrend.


bron: Eurostat/COMTRADE, bewerkt Freshfel Europe

Polen, Spanje en Nederland verdienden meer
In euro's komt een ander beeld naar boven. De Big Five bestaat uit dezelfde landen, Polen, Spanje, Nederland, Griekenland en België. Daarbij valt op dat Griekenland en België van plek verwisseld zijn. Dat betekent dat de Grieken meer verdienen, maar minder volume exporteren dan de Belgen.

De Poolse inkomsten zijn sinds 2011 bijna verdubbeld, Spanje en Nederland laten een voorzichtigere groei zien. Binnen de top 5 laat Griekenland een wisselend beeld zien, na een toename in de inkomsten in 2012 volgde een daling in 2013. De Belgische inkomsten lieten een negatieve trend zien.

Buiten de top 5 laten meer landen een negatieve trend zien. De inkomsten van Italië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië en Slowakije verdienden tussen 2011 en 2013 elk jaar minder. De overige lidstaten laten een wisselend beeld zien.