Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
winst bijna 1 miljard

Rabobank: kredietverliezen food- en agrisector geconcentreerd in glastuinbouw

De nettowinst van de Rabobank Groep over de eerste zes maanden van 2014 kwam uit op 1.080 miljoen euro, een daling van 30 miljoen euro (3%). Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde halfjaarcijfers.

De waardeveranderingen kwamen uit op 578 miljoen euro of 38 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille, ruim boven het langjarig gemiddelde van 19 basis-punten. In de food- en agrisector zijn de kredietverliezen geconcentreerd in de glastuinbouw. Ook de eerste helft van 2014 was voor ondernemers in deze sector zwaar: een hoge productie zette de prijzen onder druk.

Food en agri
De kredietverlening van het binnenlands retailbankbedrijf aan de food- en agrisector kwam in de eerste helft van 2014 uit op 28,7 (29,1) miljard euro. De kredietverlening aan de food- en agrisector beslaat 10% (10%) van de totale kredietportefeuille van het binnenlands retailbankbedrijf.

In de eerste helft van 2014 daalde de kredietportefeuille private cliënten bij de Rabobank Groep met 1,5 miljard euro tot 433,2 (434,7) miljard euro. De kredietportefeuille private cliënten bestaat voor 21% uit leningen aan de food- en agrisector.

Stabiel
De Rabobank heeft in Nederland al jarenlang een stabiel marktaandeel in de food- en agrisector van rond de 85% en is hiermee de belangrijkste financier van deze sector. De Rabobank richt zich op de vraag hoe zij als bank de effectiviteit van de agrarische keten kan verbeteren. Hierbij wordt rekening gehouden met de positie van de agrariër. De schaalgrootte van land- en tuinbouwbedrijven in Nederland neemt toe en de bedrijven worden steeds kapitaalintensiever. Dit soort bedrijven is vaker bezig met grote investeringen in automatisering en innovaties op het gebied van duurzaamheid. Deze plannen zijn soms moeilijk financierbaar, onder andere omdat in een aantal sectoren de inkomsten de afgelopen jaren tegenvielen. De toegevoegde waarde van de Rabobank zit dan in het bieden van toegang tot een netwerk van financiers, waardoor de klant toch een passende oplossing geboden kan worden.



Publicatiedatum: