Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brazilie belangrijkste leverancier

Russische import agrarische producten: 40 miljard dollar

Rusland is een enorme afzetmarkt voor agrarische producten. In 2012 werd er voor een bedrag van 40 miljard dollar aan agrarische producten ingevoerd. Er was in 2012 in waarde gezien nog wel groei (3%) maar er is wel duidelijk sprake geweest van een afvlakkende groei. In de eerste helft van 2013 is de import overigens weer met 5% gegroeid.



Vlees en fruit aan kop
Vlees en fruit zijn de belangrijkste productgroepen met een import van resp. 7,4 en 6,3 miljard dollar. Productgroepen met een importwaarde van ongeveer 3 miljard dollar zijn zuivel en dranken. Dan volgen groenten en vis met ca. 2,5 miljard dollar.


Brazilië de belangrijkste

Brazilië is de belangrijkste leverancier aan Rusland van agrarische producten. Vorig jaar viel de import uit dat land echter fors terug, van 4 naar minder dan 3 miljard dollar. Die daling in 2012 kan geheel worden toegeschreven aan suiker(producten). Brazilië heeft in 2012 z'n exportstroom van suiker verlegd naar andere landen zoals. Indonesië en India. Vlees is overigens het belangrijkste en heeft een aandeel van meer dan 60% in de import uit Brazilië.

In de eerste helft van dit jaar liet de import uit Brazilië een licht (+3%) herstel zien. Duitsland is de tweede leverancier van agrarische producten. Het pakket uit Duitsland is breder dan dat uit Brazilië maar vlees is ook het belangrijkste product dat Duitsland aan Rusland levert. In 2012 is de import uit Duitsland wel wat gedaald. Die daling zette zich in de eerste helft van dit jaar door (-9%).

De Verenigde Staten is Ruslands derde leverancier van agrarische producten. In 2012 was de import flink groter dan de jaren daarvoor en klom tot boven de 2 miljard dollar. Zuivelproducten zijn goed voor bijna de helft van het totaal en bepalen ook de algemene trend. In de eerste helft van dit jaar is de forse groei van 2012 weer geheel te niet gedaan (-15%). Op de plaatsen vier en vijf volgen de Oekraïne en
Wit-Rusland. De import vanuit de Oekraïne stabiliseerde in 2012. Cacao- en zuivelproducten zijn belangrijke producten. Wit-Rusland kwam in 2012 voor het eerst voor in de Russische importstatistiek met een bedrag van 1,8 miljard dollar. De Wit-Russische exportstatistiek geeft echter een veel grotere waarde aan. In 2012 zou Wit-Rusland voor een bedrag van 4 miljard euro naar Rusland hebben uitgevoerd (zij bijlage). Dit gaat vooral om re-export van producten uit o.a. Turkije, Italië, Spanje, Frankrijk en wellicht ook de Verenigde Staten. In de eerste helft van 2013 was de grootste groei te zien bij de import uit Turkije (+38%). Turkije levert
voor veel groenten en fruit aan Rusland.

Nederland zesde; siergewassen belangrijkste productgroep
Nederland is de zesde op de lijst. In 2012 bleef de import met 1,8 miljard dollar echter wel wat achter bij die in 2011. Siergewassen zijn de belangrijkste productgroep voor de import vanuit Nederland op niet al te grote afstand gevolgd door groenten en zuivel. Het aandeel van Nederland in de totale Russische import van agrarische producten is al jarenlang 4 a 5%. Bij de import van siergewassen is Nederland goed voor 40%. In de eerste helft van dit jaar vertoonde de import uit Nederland weer een lichte herstel (+3%). Andere landen met een import van meer dan 1 miljard dollar zijn: China (1,6), Frankrijk, Turkije, Spanje, Polen, Italië, Ecuador en Noorwegen.



Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
jankeesboon15@gmail.com
Publicatiedatum: