Tholen - Het Spaanse vruchtgroentenseizoen komt inmiddels al aardig op gang. "In tomatenland zie je dat het warme weer van de afgelopen weken een gunstige invloed heeft op de producties. De paprika-aanvoer daarentegen lijkt wat vertraagd, mede door de aanwezigheid van de trips parvispinus. Die heeft nu al veel invloed op de markt en ik verwacht dat dit in weken waarin er tekorten zijn, nog veel meer zichtbaar zal gaan worden", vertelt Luis Ramos van MG Fruit uit Ridderkerk.

"Ook van de aubergines en courgettes komen er al behoorlijke aantallen aan vanuit Spanje. De geluiden zijn wel dat Spaanse courgettetelers de keuze maken om eerder te stoppen en over te schakelen op andere gewassen. Naar verwachting zal de Spaanse aubergineproductie redelijk stabiel blijven. Over het algemeen zijn de prijzen van de Spaanse vruchtgroenten niet om over naar huis te schrijven, maar dat heb je altijd als er overlap is met het Hollandse seizoen. Die invloed zal nog wel een week of twee merkbaar zijn", verwacht Luis. Uitzondering op de lage prijzen zijn de Spaanse pepers. "Dat is één van de weinige productgroepen die nu nog aan de hoge kant zijn."
"Verder zie je dat de mini-komkommers de laatste jaren een steeds groter artikel zijn geworden, die zijn het nicheproduct echt ontgroeid. Hetzelfde zie je bijvoorbeeld bij de cherrypruimtomaten, die veel meer een commodity zijn geworden." De groei van de biologische vruchtgroententeelt is volgens Luis in Spanje na jaren van groei behoorlijk afgezwakt. "Ik denk dat dit goed is, want dat zorgt voor een betere match tussen vraag en aanbod."
Een meer algehele trend is volgens Luis dat ook in de Spaanse groenten- en fruitsector fusies en samenwerkingen steeds meer het landschap bepalen. "Bedrijven trekken naar elkaar toe om kosten te besparen en samen sterker te opereren. Zo zie je in Spanje ook steeds meer investeringsmaatschappijen die grotere groepen van bedrijven creëren met een breder assortiment." Hightech glazen kassen zijn volgens Luis in de 'plastic zee' van Almeria voor weinig telers een optie. "Bij warm weer moet je die ook weer koelen en Spanjaarden geven hun geld niet graag uit aan dure kassen."
Tropische teelten
"Een andere opvallende trend is dat er in teeltregio's in Zuid-Spanje steeds exotischere gewassen, zoals pitahaya en passiefruit worden geteeld. Met de hogere temperaturen wordt de teelt van deze gewassen in één keer een optie." Hoewel MG Fruit niet de ambitie heeft om in deze gewassen een grote speler te worden, is het volgens Luis wel een kans voor marktpartijen. "Als je deze producten anders uit Zuid-Amerika of Azië moet importeren, dan is elk product dat je van dichterbij kunt halen interessant. Transport vanuit Spanje is nog wel goed te doen, al is ook het personeelstekort bij de Spaanse transporteurs goed merkbaar."
"Ook voor de Spaanse vollegrondsproducten zoals ijsbergsla en broccoli zijn de Hollandse prijzen nog behoorlijk van invloed op de prijzen die Spanje maakt. Dat zagen we afgelopen jaar wel toen er aanzienlijk meer product beschikbaar was dan dat er vraag was, maar de hele marktsituatie valt of staat in Spanje met de weersomstandigheden. Als het in de grote productiegebieden twee dagen regent of extreem koud of warm is, dan merken we dat meteen bij de beschikbaarheid in Europa."
Ook het Spaanse citrusseizoen is inmiddels aangevangen. "Men kijkt in Spanje erg naar de extreme hitte in Marokko die mogelijk een flinke invloed kan hebben op de totale productie en de prijzen in Spanje. Verder zien we in Spanje een lagere productie van citroenen. Die prijzen liggen dan wel op een hoger niveau, maar de vraag is ook niet al te groot."
Voor meer informatie:
Luis Ramos
MG Fruit
0180 745 477
[email protected]
www.mgfruit.nl