Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogstvoorspelling tomaat net als navigatiesoftware: “Met één klik een accurate oogstvoorspelling”

Tholen - Wanneer kan ik oogsten na de eerste bloei? En wanneer komt die oogstpiek? Het zijn vragen waarop telers momenteel maar moeilijk accuraat antwoord kunnen geven bij gebrek aan nauwkeurige oogstvoorspelling.

Voor de opkomst van Google Maps gold voor automobilisten hetzelfde. Van Amsterdam naar Rotterdam? Ongeveer vijftig minuten, maar dan wel zonder files. Inmiddels is die navigatiesoftware zo slim dat de verwachte aankomsttijd continu aangepast wordt tijdens het rijden. En wie over een maand van plan is hetzelfde ritje te maken, krijgt ook alvast een nauwkeurige indicatie van de ritduur.

Wat Source.ag met het nieuwste product, Source Cultivate, doet, is eigenlijk precies dat, alleen dan met tomaten, trekt mede-oprichter Rien Kammen een vergelijking. De snelgroeiende AI-softwareontwikkelaar maakt het voor telers mogelijk voortaan tot wel acht weken vooruit nauwkeurig de oogst van tomaten te voorspellen.

Nieuw puzzelstukje
"Om succesvol te zijn moet een teler kunnen anticiperen", zegt de CEO. Zodra de vruchten beginnen te kleuren, dan lukt oogst voorspellen wel, maar in de weken daarvoor, is het echt koffiedik kijken. Met als gevolg moeilijk planbare arbeid, logistiek en verkoop. "Hoe meer je weet over de toekomst, hoe beter. Source Cultivate is in onze optiek het ontbrekende stukje van de puzzel. Met één klik een accurate oogstvoorspelling, dat is wat we mogelijk maken met dit nieuwe product."

Ernst van Bruggen, eveneens oprichter en tevens Chief Product Officer, benadrukt dat een tomatenoogst tot wel acht weken vooruit voorspellen 'haast onmogelijk' is. "Het bleek tot nu toe onmogelijk om met onder meer wisselende weers- en kasklimaatomstandigheden alles goed door te rekenen. Voor ons is dat nu wel mogelijk, omdat we voortbouwen op de kennis en systemen die we al hebben."

Eerst digitaliseerde het snelgroeiende bedrijf vanuit Amsterdam de kas met Source Track en de Source Plant App. Daarna is dit voorjaar Source Irrigation Control in de markt gezet. Een nieuw stuk intelligente AI-gebaseerde software waarmee telers er een co-piloot bij krijgen voor het autonoom aansturen van irrigatie.


Rien en Ernst, oprichters van Source.ag

Simulatie
Ook bij Source Cultivate draait het om slimme AI-software die aan de slag gaat met veel al beschikbare data van telers. Het systeem werkt op basis van simulatie. Ernst: "We simuleren de teelt vanaf bloei tot oogst en updaten alles dagelijks. Hierbij gebruiken we data die er uit de kas komt en data vanuit de klimaatcomputer. Met onze Plant App voor plantregistratie registeren telers bijvoorbeeld het aantal vruchten dat er per week bij komt aan een plant. Die data hebben we nodig voor een goede voorspelling."

Rien benadrukt dat Source.ag ervoor kiest te werken met alle al beschikbare data, zonder dat hiervoor een apart camerasysteem de kas in hoeft. "We zoeken een zo pragmatisch en kostenefficiënt mogelijke oplossing en gebruiken alle beschikbare data. Als dat in de toekomst ook data van geavanceerde beeldtechnologie is, dan zullen we die zeker integreren."

Elke dag meer zekerheid
Momenteel werkt een vijftigtal telers op proef al met de AI-oogstvoorspelling. Allemaal tomatentelers, want Source.ag introduceert Source Cultivate eerst voor dit gewas. Bij het voorspellen maakt het systeem ook gebruik van rasdata en op met de jaren opgebouwde plantfysiologische kennis. Het weer laat zich echter niet zo makkelijk voorspellen.

"Ook voor ons is het weer een uitdaging", erkent de Chief Product Officer. "Het voordeel van onze aanpak is echter dat als er bijvoorbeeld een hittegolf is, het hele systeem direct een correctie uitvoert, volledig automatisch. Als je iets ziet aankomen, dan kun je dat meenemen in de berekeningen. En lukt dat niet, dan rekent het systeem direct verder zodra iets gebeurd is. Elke dag neemt het stukje onzekerheid over de oogst af en neemt de zekerheid toe."

Tijdens het testdraaien ontdekten de softwareontwikkelaars dat Nederlandse telers in hun hightech kassen 's winters al behoorlijk goed hun oogst kunnen voorspellen. Rien: "Dan hebben ze veel zelf in de hand. De grote kracht van voorspellen met Source Cultivate is dat het ook voor die tien lastig te voorspellen weken in het jaar nu mogelijk wordt nauwkeurig de oogst te voorspellen."


Klik hier voor vergroting van dit screenshot uit Source Cultivate

90% accuraat
De hamvraag is dan natuurlijk vervolgens hoe accuraat de voorspelling van Source Cultivate is. Ernst: "De accuraatheid hangt af van het ras. Hoe meer data, hoe beter. Gemiddeld komen we voor alle circa 40 tomatenrassen waarmee we nu ervaring hebben, en dat worden er alsmaar meer, op een 90% accurate voorspelling van de oogst uit, 3 tot 4 weken vooruit, indien de teler het teeltplan uitvoert."

De softwareontwikkelaars willen het de teler makkelijker maken met hun producten. Rien: "Met Source Cultivate helpen we telers met hun planning, maar het biedt hen ook ondersteuning in gesprekken met supermarkten over de prijs van hun product."

Een betere oogstprognose is verderop in de keten ook zeer welkom. Daarom is het volgens Ernst belangrijk dat met Source Cultivate ook de tweede helft van het 'oogstprognoseprobleem' wordt opgelost, en dat is communicatie. "Door middel van een API communiceert Source Cultivate rechtstreeks met het ERP-systeem van de verkooporganisatie die de tomaten voor de teler verkoopt."

Naast een voorspellingstool is de software ook geschikt als feedbacktool, aldus de CPO. "Op coöperatieniveau kun je bijvoorbeeld gaan kijken hoe je de oogst van de verschillende telers optimaal op elkaar af kunt stemmen om overschotten en tekorten te voorkomen." Rien: "Ook op coöperatieniveau is het volgens ons daarom echt een gamechanger."

Op GreenTech Amsterdam is Source.ag op 11, 12 en 13 juni te vinden in stand 01.545. Er is de mogelijkheid om een demo te krijgen van Source Cultivate.

Voor meer informatie:
Source.ag
[email protected]
www.source.ag