Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwikkelingen rondom Nygaia gepresenteerd tijdens GreenTech 2024

Op GreenTech Amsterdam is vandaag en morgen nog een deel van de machinelijn, de Nygaia Plugline, te zien die telers kunnen gaan gebruiken om zelf hun eigen substraat te produceren. Nygaia is een vernieuwend product van Klasmann-Deilmann en Maan Biobased Products. De machine is te vinden in stand 05.405.

Next level
De engineers van Maan ontwikkelden de Nygaia Plugline, waarmee kwekers, op eigen locatie, hun substraatpluggen kunnen produceren. Een geheel nieuw, decentraal substraat-concept. Het grote voordeel ervan is dat de plug 'on demand' geproduceerd kan worden bij de kweker op locatie. Aangepast aan de wensen van de gebruiker. Dit zorgt ervoor dat er een stuk minder containerschepen de wereld over hoeven om in de substraatvraag te voorzien. En dat leidt tot een lagere footprint. Tijdens GreenTech zal één van de modules voor het eerst live te zien zijn.

Nygaia in de teelt
Het afgelopen jaar is de substraatplug uitgebreid getest in diverse teelten. Denk naast sla aan tomaat, paksoi, basilicum, baby leaf, aardbei, spinazie, rozemarijn, peterselie, en rucola. Dit heeft, naast positieve resultaten, ook nieuwe inzichten opgeleverd. Hiermee hebben de ontwikkelaars de plug beter gemaakt. Zo is er gekeken naar de stabiliteit van de plug en ontbreekt tegenwoordig de kenmerkende geur. De makers trekken de volgende conclusie: de teeltresultaten worden beter en zijn meer consistent. Klaar voor een volgende fase.

Genomineerd voor Concept Award
Nygaia is genomineerd voor een GreenTech Concept Award. Nygaia past in een hoogtechnologische en gecontroleerde omgeving, volgens de makers. Het bevat alle eigenschappen die Controlled Environment Agriculture vraagt van een substraat. Het is inert; bevat van zichzelf geen nutritionele waarde, oefent geen invloed uit op de pH of EC en is pathogeen-vrij. 'Het geeft je als kweker de volledige controle over je eigen teeltproces', zegt Tjeerd de Looze, product manager van Maan Biobased Products.

Toekomstperspectief
De toekomst zien de makers zonnig in, want de vraag naar inerte, hernieuwbare substraten neemt alleen maar toe. Met Nygaia hopen ze binnen afzienbare tijd tegemoet te komen aan die vraag. Deze zomer kan de productie opgeschaald worden naar commerciële volumes en is de eerste Nygaia plugline beschikbaar voor testen.

Voor meer informatie:
Maan Biobased Products
Klipperweg 16
8102 HR Raalte
Tel: 0572 35 27 71
[email protected]
www.maan-biobasedproducts.com
www.maan-group.com

Klasmann-Deilmann Benelux
[email protected]
www.klasmann-deilmann.com/nl/

Publicatiedatum: