Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerteelt onder full LED 'overtreft verwachtingen'

Marcel van Koppen, crop coördinator komkommer bij Rijk Zwaan, is enthousiast over de proef met komkommerteelt onder LED-belichting van Hortilux. In zijn functie is hij de verbinding tussen veredeling en verkoop en in die hoedanigheid onder andere bezig met continu kijken naar wat de markt wil. In dit artikel worden de doelstellingen, de omstandigheden, de gebruikte techniek en de opvallende resultaten van deze proef toegelicht.


Marcel van Koppen

De proef: op zoek naar maximale productie
Rijk Zwaan, een veredelaar in groenten en fruit, voerde tussen 19 oktober en 6 april een proef uit met het doel om de productie van lange komkommers te optimaliseren. De doelstellingen waren hoge winterproductie van meer dan tien stuks per m² per week. Het gemiddeld vruchtgewicht moest 385 gram zijn en het referentieras was Skyview.

De proef vond plaats in het in 2022 geopende Rijk Zwaan Trial Centre High Tech (TCHT) in De Lier. Op een oppervlakte van zo'n 1.100 m² werden verschillende rassen geteeld. Daarbij is aandacht besteed aan het creëren van de optimale groeiomstandigheden voor komkommer zodanig dat het overeenkomt met de praktijk bij telers.

Marcel: "Telers moeten zich herkennen in hoe wij hier telen. Vochtbeheersing is daarbij bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. Zo zijn er vier airmixers op de kleine oppervlakte. Door dat hoge aantal kunnen ze op een lager toerental draaien om te veel 'wind' en daarmee eventuele stress te voorkomen." Ook ging men onder 327 µmol PAR full LED-belichting van Hortilux telen met een speciaal komkommerspectrum bestaande uit blauw, rood, groen en verrood.

Waarom Hortilux?
Rijk Zwaan koos voor LED-belichting van Hortilux vanwege de inmiddels langlopende relatie, de gedeelde lichtkennis, het meedenken in maatwerkoplossingen met de consultants en het lichtplan met optimale uniformiteit in lichtverdeling. Marcel: "Die optimale lichtverdeling is belangrijk, omdat er zoveel verschillende rassen in zo'n kleine ruimte worden geteeld. Om een goed vergelijk te maken en de beste groeiomstandigheden voor je gewas te realiseren, wil je alles op elke plek in de kas zo uniform mogelijk hebben." Die optimale lichtverdeling is het resultaat van de speciaal door Hortilux ontwikkelde Wide-optiek, die ook op hun gloednieuwe NXTLED-armatuur weer wordt toegepast.

Resultaten
De proef overtrof de verwachtingen. De teelt presteerde bovengemiddeld en inzichten uit de proef bieden kansen voor verdere optimalisatie, met als resultaat nóg meer kilo's per m². De volgende bevindingen werden gedaan. Verrood stimuleert vegetatieve groei: De toevoeging van verrood zorgde voor grotere bladeren, meer lichtonderschepping en meer vegetatieve groei, wat met name gunstig bleek voor de wat "moeilijkere" rassen, zoals snackkomkommers. Verder was er sprake van significante productieverhoging: Er werd een gemiddelde productie van 91 kg en 230 stuks per m² gerealiseerd binnen deze cyclus.

Marcel van Koppen is tevreden met de resultaten: "De proef bevestigt het potentieel van LED belichting voor komkommerteelt. De combinatie van onze expertise in veredeling en die van Hortilux in LED-belichting heeft geleid tot uitstekende resultaten. We kijken ook al naar de volgende stappen, waarbij we deze goede resultaten willen behalen met gebruik van minder energie. Daarbij willen we dan bijvoorbeeld gaan verwarmen met aardwarmte en actief ontvochtigen. Maar dat LED al een significante stap in de juiste richting is, staat buiten kijf."

Voor meer informatie:
Hortilux Schréder
Tel: +31174267186
[email protected]
www.hortilux.com

Publicatiedatum: