Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitschakelen als er al een aantal uren belicht is in tomatenteelt niet verstandig

Een tomatengewas kan goed omgaan met wisselende lichtomstandigheden als er wel een minimale lichtintensiteit aangehouden wordt. Dimmen kan, maar uitschakelen als er al een aantal uren belicht is, is niet verstandig. Dat blijkt uit proeven uitgevoerd in het IDC LED, een onderzoeksfaciliteit van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en Signify. De resultaten laten zien dat de behandeling waarbij het licht iedere minuut aan- en uitgeschakeld werd extreme effecten had: de planten waren kleiner, met minder en gele bladeren, een zeer laag plantgewicht en een negatieve fotosynthese (na drie weken).

Fluctuerende lichtomstandigheden
Verder was de fotosynthese en het totale plantgewicht ook lager dan in de behandeling met continu licht wanneer het licht ieder half uur aan- en uitgeschakeld werd. Wanneer het licht niet aan- en uitging maar gedimd werd (125-75 µmol/m²/s en 175-25 µmol/m²/s), was er geen effect op het totale plantgewicht en de fotosynthese in vergelijking met continu licht (100 µmol/m²/s). Wel was het zo dat de plantweerbaarheid minder hoog was bij lichtwisselingen dan onder continu licht. Dat geeft aan dat fluctuerende lichtomstandigheden effecten kunnen hebben op plantgewicht, fotosynthese, chlorofylgehalte en de plantweerbaarheid van jonge tomatenplanten. Op basis van deze resultaten kan geconcludeerd worden dat een minimale hoeveelheid licht voldoende is voor een plant om flexibel om te gaan met deze lichtwisselingen, met behoud van ontwikkelingssnelheid en groei.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: