Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe voorkom je valse meeldauw op basilicum?

Basilicumtelers kunnen te maken krijgen met vreemde vlekken op bladeren of een afname in de prestaties zien. Estelle Garnier, R&D agronoom bij CleanGreens, legt uit hoe de ziekte "Downy mildew of basil", ook wel basilicumvalse meeldauw genoemd (BDM), te voorkomen, detecteren en behandelen is.

Schimmelziekte
"BDM is een schimmelziekte die basilicumplanten (Ocimum spp.) aantast. Deze ziekte komt vooral voor in warme en vochtige omgevingen, en het kan ernstige schade toebrengen aan basilicumgewassen, waardoor bladeren verwelken, geel worden en uiteindelijk afsterven", legt ze uit. "De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Peronospora belbahrii. Deze ziekteverwekker treft zowel gewassen in de open lucht als in kassen. De ontwikkelingscyclus is snel en de ziekte kan binnen 48 uur de hele oogst infecteren."

Klimatologische omstandigheden
"Als de klimatologische omstandigheden gunstig zijn zoals de vochtigheid, temperatuur en zaaidichtheid, ontkiemen de sporen. Ze ontwikkelen zich en verspreiden zich van plant naar plant en vervolgens door de hele kas. De schimmel heeft een snelle ontwikkelingscyclus met hoge sporulatiesnelheden. Sporen kunnen in recordtijd de hele oogst besmetten." Ze voegt toe dat de overdracht via de lucht door wind plaatsvindt. De ziekteverwekker kan ook aanwezig zijn in de zaden.

BDM
BDM wordt gekenmerkt door verschillende symptomen die leiden tot de dood van de plant. Allereerst wordt een vergeling van de bladeren waargenomen zoals in onderstaande figuur is te zien. Er verschijnt een bruine pluis aan de onderkant van het blad. Vervolgens vormen zich bruine vlekken op het bovenoppervlak van het blad en verspreiden zich over het hele blad. Het blad droogt uiteindelijk uit en valt of ontbindt op de stengel.

De tuinbouwkundigen bij CleanGreens Solutions stellen verschillende manieren voor om deze ziekte te vermijden of te beheersen. "De toegevoegde waarde van CleanGreens-technologie is dat het is ontworpen door tuinbouwkundigen, voor tuinbouwkundigen. We begrijpen perfect wat een plant nodig heeft om te gedijen en gezond te blijven."

Ontwikkeling van de symptomen van basilicumvalse meeldauw

Frequent controleren
Preventieve maatregelen bestaan uit het frequent controleren van het gewas en het verwijderen van geïnfecteerde planten. Klimaatmaatregelen bestaan uit het plaatsen van planten in een omgeving die goede groei toelaat. "Met een relatieve luchtvochtigheid in de kas van minder dan 85%, en door planten te plaatsen op geschikte groeidichtheden, worden stappen ondernomen. Het is belangrijk om een goede luchtcirculatie in de kas te waarborgen om watercondensatie op bladeren te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om de juiste temperatuur voor basilicumgroei te handhaven. Ook moet een grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht vermeden worden. En natuurlijk speelt goed lichtbeheer in de kas ook een rol." Resistente rassen zijn daarnaast een belangrijk hulpmiddel.

Spuiten
Estelle vertelt dat er geen specifiek gewasbeschermingsmiddel is om samen met water te spuiten die de plaag kan voorkomen. "Het is vooral een kwestie van goed klimaatbeheer en het kiezen van de juiste rassen." CleanGreens heeft Greenova ontwikkeld om telers hierbij te helpen. Het mobiele grondloze teeltsysteem van CleanGreens is ontworpen om bladgroenten en kruiden in kassen te telen. De teelt gaat via een vorm van aeroponics in kassen die horizontaal groeien.

Systeem
De planten worden ondersteund door middel van een systeem van mobiele modules die in een effici├źnt circuit bewegen. Van onderen worden de wortels besproeid met water en voedingsstoffen door een rijdende robot. "Dankzij het systeem wordt een homogene teelt bereikt door meer te telen met minder middelen".

Greenova-systeem
"Met ons Greenova-systeem veranderen we de natuurlijke afweer van de plant niet dankzij effectief beheer van bemesting en irrigatie", zegt ze. "Dankzij onze tuinbouwkennis en ons systeem kunnen we meer dan zeven keer oogsten van dezelfde basilicumplant zonder een daling van de opbrengst en met premium kwaliteit. Dit maakt het mogelijk om de kosten die verbonden zijn aan substraten en zaden te verminderen."

CleanGreens is deze juni aanwezig op GreenTech Amsterdam op stand 05.348.

Voor meer informatie:
CleanGreens Solutions
Kai Valkama
Sales and Marketing Director
+41 76 204 54 56
www.cleangreens-aeroponics.com

Publicatiedatum: