Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere productie aardbeien in daglichtloze teelt dan in kas

Aardbeien behandeld met een hoog blauw spectrum vertonen geen positieve effecten op de voedingskwaliteit. Daarnaast heeft het een negatief effect op de productie vanwege de compacte architectuur en de lagere lichtonderschepping. Dat blijkt uit het onderzoek "The added value of indoor products: the strawberry case" van de WUR.

Deze studie onderzocht de mogelijkheid om aardbeien te produceren met een hoge opbrengst en kwaliteit en het potentieel om het productiepatroon onder gecontroleerde omstandigheden te sturen. In twee daglichtloze cellen met het doordragende aardbeiras Favori werd een stabiel klimaat vergeleken met fluctuerende omstandigheden met dezelfde totale licht- en temperatuursom. In elke cel werd het effect van een referentielichtspectrum vergeleken met een hoog blauw spectrum.

1,8 maal hogere opbrengst
De resultaten werden vergeleken met een parallel lopende kasteelt. Beide klimaatbehandelingen kenden een grote piekproductie en leverden een 1,8 maal hogere opbrengst op vergeleken met de kasteelt.

Manipulatie van teeltomstandigheden kan worden gebruikt om het gewas in een kort tijdsbestek naar een hoge productie te sturen met nadelen voor de kwaliteit, of om minder te produceren maar voor een langere periode. Bij doordragende aardbeien zijn assimilatieproductie en -beschikbaarheid belangrijke controlefactoren.

In Europa vertegenwoordigen aardbeien een markt met een hoge waarde en consumenten wensen continu beschikbare, lokaal geproduceerde aardbeien van hoge kwaliteit. Er is dan ook behoefte aan verder onderzoek om dit te bereiken door middel van indoor productiesystemen.

Bron: WUR

Publicatiedatum: