Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weer stukje afgesnoept van kassen rond Ridderkerk

In de regio Ridderkerk verdwijnt steeds meer glas in ruil voor woonruimte. Op twee locaties maken kassen plaats middels de ruimte-voor-ruimte-regeling, zo blijkt uit een publicatie in het Gemeenteblad van Ridderkerk.

Het gebied is van oudsher bekend van de kleinschalige grondgebonden teelt van bladgewassen en kruiden. Teler Cees van der Waal wees begin dit jaar nog op het onder druk staan van het areaal met grondgebonden teelt in de regio. "Het areaal hier in de regio staat onder druk," ziet hij. De nodige kassen worden afgebroken. Ook afgelopen jaar weer. "Ook zie je telers die stoppen vanwege hun leeftijd of stijgende energieprijzen. Allemaal begrijpelijk, maar die kassen, die komen niet meer terug. Nieuwbouw is er niet."

Sanering
Het saneren van verspreid liggende kascomplexen is een belangrijk uitgangspunt in het ruimtelijke beleid van zowel de provincie Zuid-Holland als de gemeente Ridderkerk. Sanering van de kassen op de locaties Lagendijk 285 en Pruimendijk 53 is hiermee in lijn. In totaal gaat het op circa 1,5 en 1 hectare kas.

Op 13 april 2023 is door de gemeenteraad van Ridderkerk het bestemmingsplan Geerpolder Rijsoord heeft vastgesteld. Inmiddels is dit bestemmingsplan onherroepelijk.

In het bestemmingsplan Geerpolder Rijsoord is vastgelegd dat via de regeling Ruimte voor Ruimte (RvR) een 'kwalitatief hoogwaardig woonlandschap kan worden gecreƫerd in polder Oud Reijerwaard.' Om dit te realiseren zijn RvR-rechten verkregen door een voorgenomen grootschalige sanering van glas in het Deltapoort-gebied, verspreid gelegen over de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Dat betekent dat de nodige kassen moeten sneuvelen. In totaal gaat het om circa 50 hectare.

Indexfoto: luchtfoto Google Maps Lagendijk 285 in Ridderkerk. De teler die er gevestigd was gaf begin 2023 al aan de redactie aan te gaan stoppen. De teler was actief in de teelt van sla, postelein, paksoi, selderij, peterselie en had zaadproductie.