Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassla in voorjaar: Op juiste manier reageren op zeer sterk veranderend klimaat

De klimaatregeling in de kas is wel een uitdaging te noemen. Dat stelt het team met slaspecialisten van Rijk Zwaan in een teeltupdate. Het advies na een periode met veel regen, weinig zon en momenteel wisselvallig weer is: op de juiste manier op het zeer sterk veranderende klimaat reageren. Over hoe je dat als telers doet, deelt men tips.

Irrigatie
Verhoog de frequentie van de watergift. Geef bij twijfel een beregeningsbeurt om ouderdomsrand te voorkomen. Het is in deze periode beter om in de avond te beregenen i.p.v. in de ochtend. Zo kan de plant zich tijdens de nacht op celspanning brengen en kan deze in de ochtend vlotter verdampen, omdat het dan niet meer hoeft op te drogen.

Bodemtemperatuur
Beperk de ventilatie sterk als de bodemtemperatuur nog laag is. Let op dat de bodem niet te droog is als de grond sterk opwarmt.

Krijten
Om toprand te vermijden is bij een zonnige periode een licht krijtje aan te bevelen. Dit omdat de plant uit een inactievere periode komt.

Ventilatie
Let op met forse ventilatieverschillen, dit verhoogt sterk het ventilatievoud. Als de plant de verdamping niet gewend is en de vochtigere lucht snel naar buiten wordt geventileerd, zal dit de plant extra stress bezorgen. Plaats daarom een maximum raam en ventileer de eerste dagen liever voorzichtig.

Schermen
Scherm de eerste dag al vrij snel, bijvoorbeeld al vanaf 500 watt aan zonlicht. Dit kan de daarop volgende dagen telkens verhoogd worden met 100 watt. Op deze manier heeft de plant de kans om zijn wortelgestel beter aan te passen aan het sterk verdampend klimaat.

Fusarium
Aangezien de meeste bodems met Fusarium (Fol:4) besmet zijn, raden ze bij Rijk Zaan aan om resistente rassen te kiezen. Vestia RZ en Funkia RZ (beiden groene botersla) zijn resistent. Voor bodems die besmet zijn met het nieuwe Fusarium isolaat (Fol:4+), zijn er nog geen goede kropslarassen beschikbaar.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: