Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitaal en Autonoom Telen met AI of Plant Intelligence?

In de vorige eeuw was in de tuinbouw het idee dat het succesvol telen van groenten en bloemen vooral een kwestie was van groene vingers en ervaring. En natuurlijk ook een vleugje ondernemerschap. De laatste jaren lijkt dat oude idee te verdwijnen en wordt Intelligente Computer Algoritmes, Artificial Intelligence, Enforced Learning, en Digital Twins steeds belangrijker.

De ontwikkelaars van deze nieuwe technieken lijken telers te willen overtuigen dat de teeltresultaten hiermee op termijn enorm zullen verbeteren. Men moet alleen nog even geduld hebben, want het is nog niet helemaal klaar voor dagelijks gebruik.

Maar kan AI de hoge verwachtingen waarmaken? En hoelang duurt dan nog? En wat is het alternatief? Wat kan men vandaag met Plant Intelligence (PI) al doen om duurzaam en winstgevend te telen? J.O. Voogt van Adviesbureau PlantPhysiLogics geeft bij Kas als Energiebron antwoord op deze vragen.

Kan AI de hoge verwachtingen waarmaken?
Artificial Intelligence (AI) is volgens Voogt een krachtig hulpmiddel om complexe vraagstukken te helpen oplossen. Waar het menselijk brein slechts rekening kan houden met een handvol factoren tegelijk, kunnen slimme computerprogramma's in een doolhof van gegevens snel en doeltreffend de uitgang vinden. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook logisch om met behulp van AI de teelt van planten te optimaliseren. De AI programma's worden hiervoor gevoed met historische klimaat- en teelt gegevens. Hieruit kan de software de relevante oorzaak-gevolg relaties afleiden. Samen vormen die relaties een digitaal model van de teelt of gewas, ook wel een "Digital Twin" genoemd. Vervolgens kunnen deze modellen de teelt (helpen) sturen door op basis van actuele data aan te geven welke maatregelen het beste teeltresultaat zullen geven.

Toch blijkt Digitaal Telen met AI in de praktijk veel moeilijker dan vaak gedacht en wel door minstens twee fundamentele oorzaken.

Ten eerste is de kwaliteit van historische klimaat- en teeltdata uit de huidige glastuinbouw, zowel in het onderzoek als de praktijk twijfelachtig. In de meeste gevallen is de data onvolledig, onnauwkeurig en het ontbreekt aan gestandaardiseerde meetprotocollen.

Ten tweede zijn de huidige teeltmethoden voornamelijk gebaseerd op groene vingers, gevoel en ervaring en gericht op momentane correctie van subjectief waargenomen afwijkingen. De route die geleid heeft tot een bepaald resultaat is daardoor achteraf niet eenduidig te reconstrueren.

Het is dus wel erg optimistisch om te verwachten dat een analyse van deze historische teeltdata zou leiden tot optimale teeltsturing. Want zelfs de slimste computer met AI kan van onvolledige en inconsistente data geen waardevolle informatie maken. "Garbage in = garbage out."

Hiermee is niet gezegd dat AI op termijn geen nuttige bijdrage zou kunnen leveren. Maar daarvoor zijn dan eerst een aantal andere stappen nodig.

De snellere route met Plant Intelligence (PI)
Gelukkig is er een veel snellere route door gebruik te maken van Plant Intelligence. Planten groeien hiermee immers al miljoenen jaren volledig autonoom. Door PI is een plant in staat om onder sterk wisselende omstandigheden te groeien en zijn drie balansen voor energie, water en assimilaten in evenwicht te houden. De balansen vormen de primaire levensvoorwaarden voor de plant. Zolang de balansen op orde zijn kan de plant groeien en bloeien. Raakt één van deze balansen verstoord, dan moet de plant maatregelen nemen om de balans te herstellen, wat logischerwijze ten koste gaat van de groei en ontwikkeling.

Dit inzicht vormt in feite de basis van de innovatieve teeltmethode Het Nieuwe Telen / Plant Empowerment. Deze methode is erop gericht om de plantbalansen in combinatie met de kasbalansen te monitoren en te ondersteunen. De plant blijft in balans en kan met behulp van zijn ingebouwde PI doen waar hij goed in is: groeien en bloeien volgens de wetmatigheden van de plantenfysiologie en de natuurkunde. Plantgedrag wordt daardoor niet alleen voorspelbaar, maar ook stuurbaar. In meer dan 15 jaar onderzoek en praktijk is bovendien gebleken dat deze teeltmethode duurzaam en winstgevend is.

Digitaal Telen volgens Plant Empowerment
In het nieuwe boek 'Plant Empowerment Digitaal Telen', tot stand gekomen met steun van Kas Als Energiebron (KAE), wordt beschreven hoe digitale technieken effectief kunnen bijdragen aan een optimaal teeltresultaat voor uiteenlopende gewassen. De wetmatigheden van plantenfysiologie en natuurkunde vormen hierbij een solide en overzichtelijk raamwerk. Door de principes van Het Nieuwe Telen / Plant Empowerment toe te passen en een helder onderscheid te maken tussen lange en kortetermijngroeifactoren wordt het groeiproces van de plant ondersteund. Deze kan zijn ingebouwde PI optimaal benutten voor groei en bloei. Het resultaat is een sterk, gezond en weerbaar gewas met een hoge productie en kwaliteit. Met als bonus een efficiënt benutting van energie, water, CO₂ en nutriënten.

En dat is goed nieuws, want men hoeft voor duurzaam en winstgevend telen niet te wachten op de verdere ontwikkeling van AI. Met PI en Plant Empowerment kan men vandaag al beginnen.

Nederlandse telers kunnen het boek hier bestellen bij Kas als Energiebron.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: