Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LED: Dimbaar is de nieuwe standaard

Tholen - De markt voor belichting in de tuinbouw is aan het veranderen. Dimbaar is de nieuwe standaard – daar moeten de belichtingsfabrikanten op inspelen. Dat weet ook de nieuwe managing director van Agrolux-Gavita, Manuel Oomen. Hij weet ons meer te vertellen over de uitdagingen die op het pad komen van de belichters, maar vooral ook hoe ze die uitdagingen het hoofd gaan bieden.

Lagere energietarieven dankzij dimmen
Het principe van dimbare LEDs is heel snel op de markt gekomen, vertelt Manuel. "Dat heeft veel te maken met energiebesparing – wil je regie op je verbruik, vanwege kostenbesparing of overheidsregels, dan is dimmen de norm. Ook de energieleveranciers zijn dan bereid gunstigere contracten te sluiten met telers, omdat met een diminstallatie het energieverbruik van een hele kas op commando verlaagd kan worden – of verhoogd, op dagen dat het energienetwerk ontlast moet worden."

Subsidie voor dimbare installaties
Nog een voordeel voor telers is dat overheden ook graag dimbare installaties zien. "Wil je in Canada subsidie krijgen op de aanschaf van lampen, dan moeten die lampen op de lijst staan van het DesignLights Consortium. Om op die lijst te komen, moet het een dimbaar product zijn." Die ontwikkeling naar overheidssubsidie voor dimbare belichting ziet Manuel overigens ook in Nederland en Scandinavië, en andere landen zullen niet achterblijven.

Van lampen verkopen naar projecten verkopen
De grote verschuiving zit hem er eigenlijk in dat een belichtingsfabrikant niet gewoon meer een lampenverkoper is; men verkoopt geïntegreerde projecten, inclusief alle technologie die erbij komt kijken. Het Agrolux PLC Dimming Control systeem is een compacte en robuuste bekabelde oplossing die implementeerbaar is op een bestaande klimaatcomputer waardoor er geen eigen of extra software nodig is.

Om dat te kunnen bewerkstelligen, maakt Agrolux-Gavita de omschakeling naar een projectorganisatie. "Dat betekent dat we onder andere nauw samenwerken met installateurs om de volledige technische oplossing goed in te richten."

Marktleider in Nederland en Canada
Die omschakeling, waaraan Manuel nu verder vorm gaat geven, zal zeker een uitdaging vormen, maar de basis is goed. "Twee jaar geleden hebben we het WEGA-platform geïntroduceerd, en inmiddels zijn we marktleider in LED-belichting in de kas in zowel Nederland als Canada, met klanten in onder meer de rozenteelt, tomaten en komkommers."

Vertrouwen in de switch
Bij Agrolux-Gavita zien ze de omschakeling naar een projectorganisatie met vertrouwen tegemoet, mede met de steun van het Amerikaanse moederbedrijf Scotts Miracle-Gro. "Een aantal van onze medewerkers zal ook nieuwe taken krijgen. En we zijn aan het werven, op allerlei terreinen: sales, technische ondersteuning en projectorganisatie."

De 'lean and mean'-werkwijze van het bedrijf zal ook bijdragen aan het succes van de verschuiving. "Snel aanpassen hebben we al gedaan toen de markt verschoof van HPS naar LED." Inmiddels is LED de standaard: "Meer dan 85 procent van de verkoop is inmiddels LED."

De grote uitdaging zit hem vooral in de precisie van de technologie. "Moet je verschillende zones of afdelingen afzonderlijk kunnen dimmen, dan vraagt dat meer technische oplossingen." Dimmen op zich is niet zo heel ingewikkeld, maar hoe meer verfijning, hoe meer technologie erbij komt kijken. "Het gaat niet meer om de hoeveelheid verkochte lampen, maar om het succes van een project en de klanttevredenheid."

Voor meer informatie:
Agrolux-Gavita
Manuel Oomen
Tel.: +31 (0)174 610 820
manuel@hawthornegc.com
www.agrolux.com