Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontruiming kassen dreigt na kort geding

Tholen - "Dus als ik het goed begrijp…" Een aantal keer trapt de rechter donderdagochtend even op de rem bij de behandeling van een kort geding in een groot glastuinbouwfaillissement. Niet gek, want er is sprake van een wirwar aan bv'tjes in de zaak, die hierdoor lastig te doorgronden is.

Duidelijk is wat de curator wil: ontruiming van 22 hectare kas en per direct ontbinding van de huidige pacht die buiten de curator om loopt en waarvan hij geen geld ontvangt.

Vooruitlopend op de gerechtelijke uitspraak is alvast een oproep op sociale media geplaatst: 22 hectare kasgroenten in de aanbieding. Interesse is er genoeg voor de kassen en de teelt. Komen de kassen vrij, dan zijn ze zo verkocht, benadrukt de advocaat van de curator. "Partijen staan in de rij."

De schade tot nu toe: 11,5 miljoen euro vanwege waardeverlies van twee tuinen en gemiste pachtinkomsten. Elke maand komt daar 142.000 euro bij. Het is het bedrag dat de curator maandelijks aan pacht misloopt. Bovendien vreest de curator 'in de tang' genomen te worden als niet snel actie volgt.

De advocaat van de gedaagden zet donderdagochtend vraagtekens bij het 'halsoverkop' starten van een kort geding van de kant van de curator. Heeft hij niet bewust gewacht totdat de kassen weer vol zouden staan, om daarna op deze manier de teelt op kosten van een ander over te nemen? Voor 2,2 miljoen euro is er geplant, en ook is er geïnvesteerd in revisie van de wkk. Ruim 9 ton zou dat hebben gekost.

"We dachten dat het wettelijk was"
Naast de advocaat zit de huidige pachter. Een teler die met zijn familie al twintig jaar met succes in Nederland teelt, benadrukken zij. Door de pacht zijn zij onderdeel (geworden) van de ingewikkelde constructie met tal van bv'tjes. Heel wat namen komen voorbij, sommige ook alweer van na turboliquidatie opgeheven bv's.

Overleg van de pachter met de curator over het telen in de bij het faillissement betrokken kassen was er niet. De rechter vraagt waarom niet. "We dachten dat het wettelijk was."

Het is de advocaat van de curator die donderdagochtend de toon zet. Er is frauduleus gehandeld. Ook is er een wanprestatie geleverd. De advocaat van de gedaagde haalt het geschetste sfeerbeeld over fraude aan het begin van zijn betoog aan. De rechter zegt daar niet naar te kijken. Vorderingen tot ontbinding, die komen heel vaak voor. In dit geval in een 'bijzondere paulianazaak', dat wel.

De advocaat van de gedaagden, van wie lang niet iedereen aanwezig is, wijst erop dat de telersfamilie een hoog aangeschreven accountantskantoor aan hun zijde heeft. Om maar aan te geven: er wordt volgens de regels gehandeld.

Patroon
Daar zet de curator met zijn team vraagtekens bij. Van de huidige pacht heeft de curator naar eigen zeggen alleen de lasten en niet te lusten. Er komt geen geld in de boedel. Schuldeisers, waaronder energieleverancier Powerhouse die faillissement aanvroeg, moeten daaruit betaald gaan worden.

De curator vreest ook 'in de tang' genomen te worden door de hypotheekhouder op de kas in Steenbergen. Die heeft al aangegeven de kas te willen gaan veilen, geeft de curator aan. "De hypotheekhouder zit ook in het complot."

In verpachte staat brengt een verkoop van deze kas namelijk veel minder op. En dat is precies waar de hypotheekhouder volgens de curator op uit is. De koper staat volgens de curator ook al klaar: een van de kinderen van de aandeelhouders van de gefailleerde eigenaren.

De hypotheekhouder, die samen met één van de verdachte fraudeurs in een AGF-groothandel in De Lier zit, is, zo is de curator gebleken, zelfs bereid wat hij hierdoor tekort komt uit de veilingopbrengst om zijn hypotheekschuld mee te betalen aan een veilingkoper van de familie opnieuw uit te lenen. "Want deze hypotheekhouder wil natuurlijk wel een keer zijn geld terug."

Zo worden de schuldeisers opnieuw benadeeld als de pachter er niet uit kan worden gezet, en in het belang van die schuldeisers voert de curator de zaak. De curator kan de kas zelf te verkopen. Er zijn vele gegadigden. Die kas brengt onverpacht volgens de curator zoveel op dat daaruit de hypotheekhouder kan worden afgelost en dat er daarna nog steeds enkele miljoenen overblijven ter verdeling onder de andere schuldeisers. Maar dan moet eerst de pachter er uit. Het voorkomen van deze vermeende hypotheekfraude is ook inzet van het kort geding

Marktconforme pachtprijs
Dat beide partijen in een zaaltje op de derde etage van het Paleis van Justitie tegenover elkaar zitten, komt omdat ze er onderling niet uit gekomen zijn. Volgens de kant van de curator omdat de tegenpartij niet meewerkt, maar dat betwist de advocaat van de gedaagden. Van de hakken in het zand zetten, is geen sprake, en zelfs zou er werk gemaakt worden van een gesprek met de directie van de energieleverancier. Zonder succes.

Discussie is er over de hoogte van de pachtprijs. 7,5 tot 8,5 euro per vierkante meter is marktconform, zegt de curator wijzend op onderzoek. Nee, legt de teler uiterst links in de zaal uit. De actuele marktsituatie, met bijvoorbeeld overaanbod uit import of, zo vult de advocaat aan, een onvoorziene energiecrisis, zorgen voor een lagere pachtprijs. Dat is volgens hen niet gek. "De buren pachten de kas ook voor drie euro per vierkante meter", zegt de teler.

Waarom de gedaagden eind 2022 kozen de kassen niet leeg te laten liggen maar toch te verpachten tegen de gekozen prijs? Om met die inkomsten schulden in te lossen, is het verhaal.

Ontruiming ja of nee?
De rechter grijpt weer even in als aan de kant van de gedaagden ook gewezen wordt op het verrekenen van kosten voor het ruimen van dode planten in de pachtprijs. Uiteindelijk zou dat zes ton hebben gekost. "Verrekenen met wat precies?" De rechter snapt niet, zo geeft hij aan, waarom de verpachter én een lagere pachtprijs zou rekenen én ook nog de energiekosten op zich zou nemen van de pacht. De teler bestrijdt dat laatste dan weer, en duidelijker wordt het vooralsnog niet.

Ook komt er geen duidelijkheid donderdagochtend over de rol van de Grondkamer. Beide partijen wijzen op die instantie, als onafhankelijke partij die de pachtprijs kan bepalen. Van de kant van de gedaagden is de vraag waarom niet veel sneller na het faillissement door de curator naar de Grondkamer is gestapt. Als die de juiste pachtprijs had vastgesteld, was er nu geen discussie over de huidige prijs geweest, zo redeneren zij.

Ook zonder die discussie, en ook niet het eerste kort geding in de zaak, zullen beide partijen elkaar nog in de rechtszaal tegenkomen. Op 23 april dient een bodemprocedure. De vernietiging van een hypotheek op een kas in Made door de curator wordt daarin betwist.

Uitspraak in het kort geding over ontruiming van kassen moet er 14 maart zijn.

Over de zaak
Op 29 november 2022 werd faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek belast.

In het jaar voorafgaande aan de faillissementen, dus vanaf eind 2021, hebben de nodige transacties plaatsgevonden. Daarbij zijn onroerende zaken door failliete vennootschappen verkocht en geleverd aan (indirect) bestuurders in privé. Het kort geding van donderdag 22 februari dient tegen NL Pepper. Aan die bv zijn de kassen in eigendom van de gefailleerden sinds september 2022 verpacht.

Het verslag hierboven geeft volgens betrokkenen inzicht in een 'niet alledaags faillissement in de glastuinbouw'. Onze redactie in de rechtbank, ook dat gebeurt niet dagelijks. Ontruiming van de kassen zou heel wat te weeg brengen, zoals ook al wel bleek uit de reacties op de oproep van de curator begin januari. Daarom dit verslag om inzicht te geven in de zaak waarbij tijdens de zitting het verhaal van beide kanten te horen was.