Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Regnier ten Haaf, RED Horticulture:

“Binnen afzienbare tijd maken telers hun eigen lichtrecepten”

Tholen - “Door telers hun spectrum aan te laten passen op wat er al aan natuurlijk daglicht binnenkomt in de kas, zijn telers niet alleen in staat om energie te besparen, maar kunnen ze ook hun belichting aanpassen op hun teeltdoelstellingen. Wil je een kortere verblijftijd voor jonge planten in je kas, wil je een andere plantarchitectuur, wil je een groenere plant, of meer knoppen? Of is je doel maximale productie voor minimaal energieverbruik? Daarin helpen we telers verder te optimaliseren.” Dat vertelt Regnier ten Haaf als hem gevraagd wordt wat de belichtingsoplossingen van RED Horticulture telers in de Benelux te bieden hebben. Regnier is dit jaar begonnen bij het Franse bedrijf en zal de Nederlandse vestiging verder uitbouwen.

Regnier op de Sival 2024

Dynamisch licht als teelt-tool
“Licht. In eerste instantie dacht ik – er zijn 100 bedrijven die licht aanbieden”, vertelt Regnier eerlijk, en een tikje oneerbiedig, over zijn overstap naar de belichtingsmarkt. “Je ziet dat HPS in het verleden ligt en dat het druk is op de vervangingsmarkt. In LED zie je veel aanbieders, ook uit landen met lagere kostprijzen. Met dynamisch LED kun je al meer bieden. RED gaat nog een stap verder door te luisteren naar de klant: wat wil je, en welke mogelijkheden biedt het licht?”

“Dan moet je ook een totale oplossing hebben om hier antwoord op te geven. Dat bestaat uit een armatuur, software, sensoren. Dat alles moet niet alleen werken, maar ook gebruiksvriendelijk zijn. Die combinatie, met de agro-service die we dankzij onze fotobiologen kunnen bieden, maakt dat we een unieke propositie in de markt hebben. Het is natuurlijk nog steeds LED, maar we gaan een stap verder dan dynamisch LED. Smart LED komt dichter in de buurt: dat is het totale pakket wat we aanbieden, waarin we samen met telers de mogelijkheden die het lichtspectrum geven, koppelen aan de bedrijfsdoelstelling.”

Wisselend spectrum
Hij verduidelijkt dat er geen ideaal spectrum te vinden is. “Dat is klant- en plantspecifiek. Wat wil je in een kas, wat wil je in een afdeling, wat krijg je aan licht binnen?”, somt hij op. “In een kas is veel bekend over kunstmest en water, maar daar geef je ook niet 10 maanden hetzelfde recept. De fotobiologie is nog redelijk onderbelicht, maar dat verandert snel. Ik verwacht dat over een paar jaar Nederlandse klanten hun eigen spectrum maken voor hun gewassen en teelten.”

Met dit verhaal timmert RED Horticulture, van oorsprong een Frans bedrijf, sinds enige jaren aan de weg. Daarbij gaat het om zowel de voedingstuinbouw als de sierteelt. “We zien nu veel reactie van de opkweekbedrijven, omdat de kassen een grote doorstroom kennen en er vaak verschillende rassen en variëteiten geteeld worden. De toegevoegde waarde is hoog, en je kunt het resultaat op korte termijn zien en meten. Verder is er veel aandacht voor groenten, omdat er qua duurzaamheid veel te behalen is, maar ook snijbloemen, potplanten en orchideeën hebben onze aandacht.” Internationaal richt RED zich bovendien ook op de medicinale cannabismarkt.

Benelux
Regnier gaat zich met het snelgroeiende Nederlandstalige team richten op de Benelux. “We hebben vacatures openstaan voor business developers, sales, en administratieve en commerciele assistent. We willen met de verdere uitbouw zorgen dat RED een duidelijk gezicht krijgt op de Nederlandse markt, vanwaar uit we de hele Benelux benaderen.”

Voor meer informatie:
Regnier ten Haaf (e-mail)
RED Horticulture
Mobile : +31 6 24 14 34 11
Office : +33 4 87 91 24 00
Word Horti Center
Europa 1
2672 ZX Naaldwijk
https://www.horticulture.red/nl/