Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe LED-installatie voor kassen en klimaatkamers voor HAS

Signify heeft recentelijk de HAS Green Academy in Den Bosch voorzien van verschillende nieuwe, dimbare Philips GreenPower LED-installaties. De kassen en klimaatkamers van de hogeschool beschikken nu over de nieuwste groeilichttechnologie. Studenten van verschillende studierichtingen gebruiken de faciliteiten voor praktijkonderwijs en voor onderzoeksopdrachten van bedrijven. Ze bouwen hiermee aan hun kennis van de modernste technieken.

“Wij geloven in het bouwen aan de toekomst samen met onze kennispartners en zijn trots dat we onze samenwerking op deze manier mogen voortzetten. Daarmee dragen wij bij aan het opleiden van een nieuwe generatie tuinbouwprofessionals en maken wij hen vertrouwd met innovatieve teelttechnologie,” aldus Udo van Slooten, business leader Philips horticulture LED solutions.


Stefan van de Voort, John Sterrenburg en Martijn Bekkers

De investering in nieuwe groeilichttechnologie bestaat uit een dimbare Philips GreenPower LED toplighting compact installatie met rood, groen, blauw en verrood licht voor in een kas. Verder zit er een Philips GreenPower LED productiemodules met een vergelijkbaar spectrum in voor zes klimaatkamers die geschikt zijn voor drielagenteelt. Alle installaties en teeltlagen zijn qua lichtniveau onafhankelijk regelbaar met behulp van het Philips GrowWise control systeem.

Significante opwaardering
Manager Kas en Tuinfaciliteiten Martijn Bekkers spreekt van een verbetering van de faciliteiten. “De nieuwe installatie in de kas vervangt sinds juli dit jaar een hybride lichtinstallatie uit 2015. Die deed het nog prima, maar voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Er vindt een snelle transitie plaats van SON-T en hybride-installaties naar dynamisch belichten met hogere maximale lichtniveaus met efficiënte, dimbare full LED-installaties. Er is ook meer aandacht voor groen en verrood licht naast de vertrouwde rode en blauwe LEDs. Dankzij deze upgrade houden we gelijke tred met moderne productiebedrijven en blijft de HAS relevant voor praktijkgericht onderzoek”, aldus Martijn Bekkers. De nieuwe installatie is al in gebruik voor onderzoek naar de invloed van groen licht op de groei en ontwikkeling van paprikaplanten.

Klimaatkamers
Zes van de acht klimaatkamers beschikken nu ook over nieuwe, dimbare Philips GreenPower LED productiemodules, die traploos variabele en hogere lichtniveaus mogelijk maken. “We kunnen de lichtrecepten per teeltlaag aanpassen. In de zes klimaatkamers met elk drie teeltlagen kunnen we desgewenst dus 18 variabelen in één keer testen. Dat zal overigens niet heel snel gebeuren, want meestal lopen er meerdere projecten tegelijk naast elkaar. Na deze upgrade zal de vraag naar testruimte beslist niet kleiner worden. Zowel binnen onze eigen onderwijsinstelling als in de hightech glastuinbouw en vertical farming staat teeltoptimalisatie met full LED groeilicht volop in de belangstelling.”

Relatie
Bekkers wordt bijgevallen door teeltdocent Daniëlle Smits. “Groeilicht is zeer actueel en efficiënt belichten met dynamisch full LED is booming. Wij zien het als onze plicht om studenten goede faciliteiten te bieden voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden. Op lichtgebied werken wij bewust samen met meerdere leveranciers, maar onze relatie met Signify gaat ver terug en heeft al vele mooie projecten en inzichten gebracht. ”


Martijn Bekkers

Kruisbestuiving onderwijs en praktijk
“Dat hangt niet alleen samen met de hoogwaardige technologie die het bedrijf levert,” vult Bekkers aan. “Signify investeert voor de verdere ontwikkeling van de Philips LED-lampen ook structureel in gewasgericht onderzoek en heeft bovendien gewasspecialisten in dienst, waar onze studenten bij vragen op terug kunnen vallen. Die kenniscomponent vormt een unieke en belangrijke meerwaarde, mede omdat hier ook betaald onderzoek plaatsvindt voor tuinbouwbedrijven en toeleveranciers. Dat resulteert in een interessante en waardevolle kruisbestuiving tussen onze vakgroepen en studenten enerzijds en bedrijven als opdrachtgevers én als toekomstige werkgevers van onze studenten anderzijds.”

Voor meer informatie:
Signify
High Tech Campus 48
5656 AE Eindhoven
Tel: +31 (0)40 275 00 00
https://www.signify.com
Publicatiedatum: