Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondersteboven telen tomaten met aanpassingen opnieuw gestart

Tholen - De proef met het ondersteboven telen van tomaten en komkommer krijgt een vervolg. Op 5 januari is in het World Horti Center nieuw tomatengewas in de speciale teeltopstelling van Israƫlische makelij geplant. Biomic Agritech is de bedenker van het opvallende systeem, dat onder leiding van Vertify een tweede testronde ondergaat.

Enkele veranderingen zijn doorgevoerd. Zo is dit jaar het ras Merlice gekozen, nadat een ToBRFV-resistent ras vorig jaar dusdanig snel groeide dat dat voor het specifieke systeem niet ideaal bleek. Ook zijn teeltbuizen dit jaar anders gepositioneerd, 90 graden gedraaid en daarmee nu in de lengte geplaatst in plaats van dwars in de kas zoals bij de proef in 2023. In totaal gaat het om 8 buizen, goed voor 80 vierkante meter teeltoppervlak.


De buizen zijn anders geplaatst in de proef van 2024

Arbeidsbesparing
Aan de belichting en verwarming is niets veranderd. De belichting en verwarming zijn gelijk aan een traditionele teelt. Bezoekers bij het slot van de proef vorig jaar stelden er destijds vragen over. Zij zouden graag belichting van onderen zien en verwarming dichter bij de buis.

Ook waren de bezoekers benieuwd naar metingen van de arbeidsbesparing. Die komt er dit jaar wel. Vertify draagt daar zorg voor. Uit de metingen moet blijken hoe dicht in de proef bij de al eerder berekende arbeidsbesparing van tot wel 50 procent uitgekomen wordt. "Ons eerste doel is het verminderen van de hoeveelheid arbeid. In al onze proeven was de arbeidsbesparing meer dan een derde", zei Eliezer eerder al. Hij is de initiatiefnemer van BiomicAgritech en een echte techneut. Zijn vrouw Ronit helpt ook Biomic Agritech tot een succes te maken.

U-turn
In de proef vorig jaar viel al op hoe snel de planten zich aanpassen aan de ongebruikelijke teeltwijze. Jeroen Sanders van Vertify zei na de proef van 2023: "De top van de plant maakt al snel een u-turn. Hierdoor is de bloei altijd naar de zon gericht." Uiteindelijk kon de oogst van de speciale teelt met het systeem van BiomicAgritech goed meekomen met een reguliere teelt.

De tomatenteelt loopt tot en met week 24. Daarna volgt een proef met komkommers.

In twee tot drie jaar wil het Israƫlische bedrijf echt de markt op. Het ultieme doel is een volledig robotgedreven kas. "In tegenstelling tot de bestaande teelten kunnen in ons systeem alle teelthandeling gerobotiseerd worden."

Voor meer informatie:
BiomicAgritech
Tel.: +972-54-6170172
biomimech@gmail.com
https://biomicagritech.wixsite.com/biomicagritech

Sergio Harinck
Vertify
sergioharinck@vertify.nl