Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Waarschuwingslabel op ongezond voedsel drijft de prijs omhoog"

Vanaf 1 januari 2024 is de Nutri-Score in Nederland ingevoerd als officieel voedselkeuzelogo. Consumenten kunnen zo zien hoe gezond een product is. Max Pachali van de Universiteit Tilburg deed onderzoek naar de prijzen van ongezonde producten met een waarschuwingslabel en zag dat de meeste producten met zo’n waarschuwing duurder werden. Een label zorgt er waarschijnlijk dus voor dat consumenten die minder te besteden hebben, minder ongezonde producten kopen.

Waarschuwingslabels op de voorkant van verpakkingen zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen obesitas en zijn in veel landen ingevoerd of worden op dit moment overwogen. Uit onderzoek is bekend dat waarschuwingsetiketten op ongezonde voedingsmiddelen consumenten aanmoedigen om ongezonde producten te laten staan. Maar de prijsfactor speelt ook een rol, blijkt uit het onderzoek van Max Pachali.

Hij onderzocht het effect van etiketten op ongezonde voedingsmiddelen in Chili. Het doel van beleidsmakers was om consumenten met een lagere sociaaleconomische standaard bewuster te maken van voedselkeuzes. Deze consumenten hebben vaak minder kennis over gezonde voeding en vaak minder toegang tot gezondheidszorg. De reactie van de prijs is hierbij van groot belang.

Labels kunnen een averechts werken als fabrikanten bijvoorbeeld de prijzen van de gelabelde producten verlagen om mensen het product toch te laten kopen. Het onderzoek van Pachali toonde echter het tegenovergestelde aan. Hij constateerde dat het beoogde gezondheidseffect van labels werd versterkt doordat consumenten met een laag inkomen aanvankelijk sterker reageren op de regelgeving en de gelabelde producten minder kopen.

Als gevolg hiervan krijgen gelabelde producten te maken met een groter aandeel consumenten met een hoger inkomen dan voorheen. Omdat deze consumenten met een hoger inkomen zich minder zorgen maken over de prijzen, kunnen fabrikanten na de invoering van de waarschuwing de prijzen verhogen. Deze reactie versterkt daarmee het effect van de regelgeving door het voor consumenten met een laag inkomen nog onaantrekkelijker te maken om ongezond voedsel te kopen.

Bedrijven kunnen van zijn onderzoeksresultaten profiteren, meent Pachali. Bijvoorbeeld met kennis over hoe ze hun prijzen kunnen aanpassen als voedingswaarschuwingslabels verplicht worden. Ze kunnen met behulp van enquêtes anticiperen welke consumenten het meest zullen reageren op de invoering van waarschuwingslabels in een betreffende markt: lagere sociaaleconomische groepen met lagere inkomens, of hogere sociaaleconomische groepen met hogere inkomens.

Bekijk hier het volledige artikel

Bron: Universiteit Tilburg

Publicatiedatum: