Bij aubergine ontstaat het snelst schade bij een lange daglengte en bij een rood en blauw lichtspectrum. Snel opschakelen van de lichtintensiteit geeft ook eerder schade.

Lagere teelttemperatuur van 21°C blijkt prima te kunnen onder winterse condities bij paprika's. Een lagere aandeel verrood geeft voldoende strekking bij de twee geselecteerde rassen paprika's.

Bij aardbeien blijkt de trekking van blad- en bloemstelen toe te nemen bij een langere daglengte. Ook worden aardbeien in zekere mate gestuurd door het lichtspectrum: zonder verrood gaat strekking moeizamer.

Dat blijkt uit het onderzoek Fundamentele kennisontwikkeling LED-belichting voor praktische toepassing in de kas van Kas als Energiebron. Daarbij is gekeken naar de vijf gewassen: aubergine, paprika, aardbei, gerbera en alstroemeria.

De meeste gewassen kunnen goed onder full-LED geteeld worden. Het lichtspectrum en/of de daglengte zijn bepalend voor een succesvolle gewasontwikkeling en productie. Zonder per gewas of gewasgroep te beschikken over deze kennis is telen onder full-LED zeer risicovol.

Bron: Kas als Energiebron