Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start niet met full-LED zonder deze kennis

Bij aubergine ontstaat het snelst schade bij een lange daglengte en bij een rood en blauw lichtspectrum. Snel opschakelen van de lichtintensiteit geeft ook eerder schade.

Lagere teelttemperatuur van 21°C blijkt prima te kunnen onder winterse condities bij paprika's. Een lagere aandeel verrood geeft voldoende strekking bij de twee geselecteerde rassen paprika's.

Bij aardbeien blijkt de trekking van blad- en bloemstelen toe te nemen bij een langere daglengte. Ook worden aardbeien in zekere mate gestuurd door het lichtspectrum: zonder verrood gaat strekking moeizamer.

Dat blijkt uit het onderzoek Fundamentele kennisontwikkeling LED-belichting voor praktische toepassing in de kas van Kas als Energiebron. Daarbij is gekeken naar de vijf gewassen: aubergine, paprika, aardbei, gerbera en alstroemeria.

De meeste gewassen kunnen goed onder full-LED geteeld worden. Het lichtspectrum en/of de daglengte zijn bepalend voor een succesvolle gewasontwikkeling en productie. Zonder per gewas of gewasgroep te beschikken over deze kennis is telen onder full-LED zeer risicovol.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: