"Voordat ik Gardin gebruikte, paste ik voornamelijk handmatig het klimaat in de kas aan. Die probeerde ik dan zo goed mogelijk te regelen voor de planten. Met Gardin kan ik het effect van het klimaat in de kas meten op basis van feedback van de planten. Hierdoor kan ik het klimaat in de kas beter regelen en het effect van de veranderingen veel sneller meten," vertelt Leonard Boer, medeoprichter van FromBoer. FromBoer is een Nederlands familiebedrijf dat momenteel wordt geleid door de broers Arjan en Leonard.

Omdat er geen feedback van de planten was na het veranderen van het klimaat konden de broers Boer hun slateelt niet verder verbeteren. Daarom zochten ze contact met Gardin om hun fotosynthesesensor voor planten te gebruiken. Dankzij innovaties is FromBoer groot geworden. Hun locatie in Dinteloord is vier hectare groot.


Leonard en Arjan Boer

Plantgestuurd telen
FromBoer zaait zeven verschillende slasoorten en levert verse producten aan supermarkten in heel Europa. Deze verschillende slasoorten vormen echter een uitdaging voor Leonard. Elke slasoort heeft een specifieke temperatuur, licht, vochtigheid en voedingsstoffen nodig. Ook voor deze ervaren telers is specifieke kennis van planten nodig om de productiviteit voor alle soorten het hele jaar door te verbeteren.

Sinds de zomer van 2023 zijn FromBoer en Gardin een traject gestart met het implementeren van techniek om plantgestuurd te telen. De beslissingen om het klimaat in de kas aan te passen worden met deze techniek genomen op basis van actuele metingen van de gewastoestand.

"De sensor van Gardin geeft realtime feedback hoe de slasoorten reageren op de omgeving. Daardoor hoeven we niet meer op basis van intuïtie beslissingen te nemen maar op basis van gekwantificeerde fotosyntheseactiviteit van planten."


De Gardin-sensor bij FromBoer

Reageren op veranderingen
Door plantgestuurd te telen kunnen telers snel reageren op veranderingen in de kas en het effect van hun beslissingen beter beoordelen. Dankzij de samenwerking zijn er verbeteringen gerealiseerd op het gebied van VPD (Vapour Pressure Deficit) controle, verlichtingsefficiëntie en irrigatiestrategieën. Met behulp van deze data kunnen telers hun teelt in de loop van de tijd verfijnen. Dat zorgt voor betere opbrengsten en efficiënter gebruik van energie.

Met Gardin kunnen telers direct communiceren met hun gewassen en hun strategie verbeteren op basis van feedback van de planten. De samenwerking laat zien dat plantgestuurd telen een grote potentie heeft in de tuinbouw, stelt het Britse bedrijf.

Voor meer informatie:
Damiana Price, Hoofd Marketing
Gardin
d.price@gardin.co.uk
www.gardin.co.uk

FromBoer
+3118 070 0266
info@fromboer.nl
www.fromboer.nl