Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start wietproef: "Verrassende belangstelling, maar nog steeds uitdagingen"

Na meer dan vijf jaar aan voorbereidingen en vertragingen is vrijdag de verkoop van de eerste legaal geteelde wiet in Nederland gestart. Drie telers, van de tien, zijn in de zogeheten 'aanloopfase' productie. Tijdens deze fase van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen zullen de legale producten alleen verkrijgbaar zijn coffeeshops in de steden Breda en Tilburg.

Drie telers
"Dit is een moment waar we lang op hebben gewacht," zegt Kyron Pattche van coffeeshop Het Paradijs in Breda. "Onze eigenaar zit al 40 jaar in de sector en heeft hier al die tijd naartoe gewerkt. Nu kunnen we eindelijk een legaal product verkopen en een legale winkel worden."

Op dit moment voorzien drie telers de coffeeshops van een legaal product. Hoeveel variatie is er beschikbaar? "In de praktijk zijn de dingen iets uitdagender dan ze lijken. We hebben een limiet van 500 gram legaal product dat we mogen hebben. Dus hoewel de telers veel verschillende soorten beschikbaar hebben, kunnen we die niet allemaal tegelijk verkopen," zegt Kyron op de dag van de start. "Op dit moment hebben we twee soorten van teler Fyta en later vandaag krijgen we er nog twee van teler CanAdelaar. Met die vier soorten hopen we een goede start te maken en legale cannabis bij de consument te introduceren."

Volgens Kyron is het aanbieden van een legaal product een groot voordeel voor de coffeeshops. "De producten worden getest, zodat we kunnen garanderen dat er bijvoorbeeld geen gewasbeschermings-middelen worden gebruikt. We hebben altijd zoveel mogelijk geprobeerd om producten van hoge kwaliteit in ons assortiment te hebben, maar het was voor ons nooit mogelijk om 100% te garanderen dat het een schoon product is, tot nu."

Verrassende belangstelling, maar toch nog wat zorgen
Kyron vertelt vrijdag in de loop van de dag dat ze al verrassend veel hebben verkocht. "Veel van onze vaste klanten waren erg nieuwsgierig naar de nieuwe legale producten. Tot nu toe is de feedback positief. Tegelijkertijd waren sommige klanten achterdochtig. De media bestempelden het vaak als 'staatswiet', maar dat is niet helemaal het geval. Dit zijn particuliere telers die alleen door de overheid in de gaten worden gehouden. Het is een onrechtvaardig etiket waar we vanaf moeten, zodat consumenten meer openstaan om legale cannabis te proberen. Ik heb gemerkt dat als ik uitleg geef, de argwanende consument het meestal toch gaat proberen en terugkomt met positieve feedback. Over het algemeen gaat het verrassend goed," zegt Kyron.

Uitdagende regelgeving
Hoewel het nog maar de eerste dag is, is de coffeeshop al tegen een aantal uitdagingen rondom de strenge regelgeving aangelopen. "We proberen uit te zoeken hoe we het beste om kunnen gaan met de levering van legale producten, omdat we een limiet van 500 gram hebben. Op dit moment is het zo dat we 's ochtends vroeg 500 gram krijgen en 's middags laat een extra levering. Stel dat de extra levering voor 100 gram is, dan betekent dit dat er die dag minstens 100 gram verkocht moet zijn. Zo niet, dan moeten we de bestelling afwijzen, maar het kan zijn dat we later op de dag zonder zitten. Dat is een regeling die veranderd zou kunnen worden om het de coffeeshops makkelijker te maken. Maar het is natuurlijk nog maar net van start gegaan. Dit zijn dingen die we gaandeweg zullen leren."

Het streven is dat de aanloopfase maximaal 6 maanden duurt, deelden de betrokken ministers vrijdag. In alle andere (deelnemende) gemeenten blijft tijdens de aanloopfase het bestaande gedoogbeleid van kracht.