Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een nieuw begin in vertrouwde omgeving

“Je komt erachter dat het heel leuk is om iets nieuws te beginnen”

Tholen - Eric Bulters, voorheen bekend als de eigenaar van een knusse groentewinkel in Haarlem, bevindt zich nu een stukje terug in de keten bij groothandel De Stigter op het Food Center Amsterdam, waar hij ooit zijn eigen producten inkocht. Deze overgang betekende afscheid nemen van vertrouwde routines, maar voor Eric was het vooral een ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden. "Je komt erachter dat het heel leuk is om iets nieuws te beginnen", vertelt Eric enthousiast.


Eric Bulters

Balans
De beslissing om de groentewinkel te sluiten, die hij de laatste jaren samen met zijn broer runde, was geen lichtvaardige. Na jaren van hard werken en toewijding, kwam langzamerhand de realisatie dat het runnen van de winkel vooral fysiek te zwaar werd. De verschuiving van zijn tijd en energie van de groentewinkel naar zijn rol bij De Stigter heeft Eric een waardevolle balans en meer vrije tijd gebracht. Voorheen was hij vaak een van de eersten die op het Food Center aankwam, waarbij hij soms al om half 4 's ochtends begon en pas tegen 8 uur 's avonds thuiskwam. Nu bij De Stigter begint zijn werkdag nog steeds vroeg, ook om half vier, maar de dag eindigt veel eerder, rond 11 of 12 uur 's middags. "Ik had het in de winkel misschien nog wel vijf jaar volgehouden, maar gelukkig zijn de dagen niet meer zo lang," vertelt Eric.

In het begin was er nog het gemis van het contact met de vele vaste klanten. Eric: "Ik had graag willen weten hoe het nu met 'Pietje' en 'Jantje' zou gaan, maar na verloop van tijd verwatert dat een beetje."

Werkplezier
Eric had altijd al in zijn achterhoofd een back-up plan en jaren geleden bij De Stigter aangekondigd dat "als ik ga stoppen, dan kom ik bij jullie werken. Dat was altijd een geintje, maar toen het zover was, was ik gelukkig van harte welkom," vertelt Eric. Tot zijn eigen verrassing ontdekt hij een nieuw gevoel van werkplezier en motivatie. Vooral het werken in een grotere omgeving, waar vergeleken met de winkel enorme volumes worden omgezet, en met een divers en groter team mensen wakkerde zijn enthousiasme verder aan. Het omgaan met nieuwe uitdagingen en de mogelijkheid om te blijven leren, zelfs na vele jaren in de AGF, versterkt zijn passie voor het vak.

Bijleren
Eric's nieuwe rol bij De Stigter op het Food Center Amsterdam omvat voornamelijk werkzaamheden met betrekking tot Hollandse fruitproducten, zoals appelen, peren en aardbeien. Hij ondersteunt niet alleen bij de verkoop, maar biedt ook assistentie aan het inkoopproces. Eric bedient een gevarieerde klantenkring bij De Stigter. Deze omvat niet alleen Nederlandse groenteboeren, maar ook heel veel buitenlandse met Turkse en Marokkaanse winkels, evenals verschillende horecagelegenheden in Amsterdam. "Dat is hartstikke leuk om mee te maken", zegt hij enthousiast. "Ze kopen heel anders in dan ik deed. Voor mijn winkel nam ik bijvoorbeeld één kistje granaatappels mee, maar onze buitenlandse klanten nemen wel 20 kistjes mee. En alle soorten pepers die er zijn, die moest ik ook nog even in mijn systeem erbij zetten. Er valt dus nog genoeg te leren."

Veranderingen
Die nieuwe ervaringen zijn niet alleen leuk en leerzaam; het bedienen van deze nieuwe klantengroep markeert een belangrijke verschuiving in de detailhandel, want er zijn meer Nederlandse collega's die stoppen met hun zaak, constateert Eric: "Het is voor De Stigter een geluk dat er heel veel buitenlandse groentewinkels zijn waar wij aan leveren, want de Nederlandse winkels? Ja, dat is toch een beetje een uitstervend ras. Je ziet er gelukkig nog genoeg, maar sinds ik hier rondloop zijn er toch zomaar vier of vijf met hun zaak gestopt," besluit Eric.

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
De Stigter Fruithandel B.V.
Jan van Galenstraat 4
1051 KM Amsterdam
Tel.: 020-582 98 59
[email protected]
www.destigter-agf.nl