Johannes Adams, Kräutergarten Adams:

"We zijn een vrij klein bedrijf, maar we hebben ook al problemen om nieuwe werknemers te vinden"

Het koude en natte weer leidde tot een veel latere start van het kruidenseizoen op het bedrijf van Johannes Adam in Düsseldorf. "De hitte tijdens de zomer was niet optimaal voor de kruiden. Maar we mogen blij zijn dat we geen last hadden van verdere overstromingen of langere periodes van hitte" zegt Adams. "Volgend jaar pachten we een ander tuinbouwbedrijf met twee hectare folietunnels. In een beschutte teelt zijn de regenperiodes gemakkelijker op te vangen. Er zijn echter voor alle teeltopties voor- en nadelen, of het nu gaat om vollegrondsteelt onder glas of onder folie."

Naast de gebruikelijke populaire kruiden zoals peterselie, bieslook, dille en munt, kon hij dit jaar geen andere "bestsellers" vaststellen. Via partnerbedrijven ontvangt Adams ook producten uit onder andere Kenia, Frankrijk en Italië.

Johannes Adams

Vergelijkbaar prijsniveau met vorig jaar
"Omdat de kosten in 2022 zo extreem zijn gestegen, hebben we dit jaar rondgekeken naar andere toeleveranciers waar we een paar procent konden besparen. Daarom is het prijsniveau dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar. Er is een maximale stijging van 3%. Gezien het feit dat andere bedrijven hun prijzen met 7-10% hebben verhoogd, zijn onze prijzen nog steeds redelijk", zegt Adams.

Momenteel zijn er geen plannen om meer gewassen te planten, zei hij, wat ook te maken heeft met het feit dat er nauwelijks nieuwe werknemers te vinden zijn. "We zijn een vrij klein bedrijf, maar zelfs wij hebben al problemen om nieuw personeel te vinden. In het algemeen is er in de hele tuinbouwsector een groot probleem om nieuwe mensen te vinden die het werk willen doen. Er zijn zeker machines die kunnen helpen bij het oogsten van kruiden. Ze zijn echter lang niet zo flexibel als mensenhanden. Omdat we veel nadruk leggen op de kwaliteit van de kruiden en kruiden ook een zeer arbeidsintensief product zijn, zijn onze prijzen ook dienovereenkomstig."

Zoektocht naar 100% meeldauwresistente rassen
Een andere uitdaging is volgens hem de nog steeds ontbrekende meeldauwresistentie in basilicum. "Er zijn al rassen die resistentie vertonen, maar er is geen enkele die 100% resistent is tegen echte meeldauw. Dit jaar hebben we tien verschillende basilicumsoorten geteeld waarbij meeldauw soms pas later, maar uiteindelijk toch, opdook. Vooral tijdens de regenachtige zomermaanden konden we in de koelcel zien welke rassen aangetast waren door meeldauw en welke minder.

In week 43 loopt het seizoen van Kräutergarten Adams langzaam ten einde. "Toen mijn ouders het bedrijf nog runden, eindigde het seizoen al begin oktober. Het is duidelijk dat klimaatverandering uitdagingen met zich meebrengt, maar tot nu toe spelen de hoge temperaturen ons nog steeds in de kaart - tenzij er overstromingen zijn."

Naast de teelt van kruiden heeft Adams ook een kas voor de aanplant van zaailingen in het voorjaar, waar geleidelijk aan ook basilicumpotten worden gekweekt. "Er is niet veel beweging geweest in termen van omzetcijfers, omdat we het areaal niet hebben kunnen uitbreiden en de vraag goed was afgestemd op de ruimte die we beschikbaar hebben. We zijn gevraagd om andere kruiden in potten te telen, maar daar hebben we de ruimte niet voor."

Voor meer informatie:
Johannes Adams
Kräutergarten Adams
Bonifatiusstraße 67
D-40547 Düsseldorf, Duitsland
Tel +49 (0)211 59 23 08
info@adams-kraeuter.de
www.adams-kraeuter.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.