Enzymen als biostimulant om de plant weerbaarder te maken

Tholen - Biostimulanten zijn geen werkelijke voedingsstoffen, maar ze stimuleren wel de natuurlijke voedingsprocessen van planten. Dit zijn dus eerder meststoffen dan gewasbeschermingsmiddelen, omdat deze stoffen, mengsels en micro-organismen louter bedoeld zijn om de plant te helpen voedingsstoffen efficiënter te gebruiken, of de plant weerbaarder te maken tegen schommelingen in de temperatuur, de hoeveelheid licht, of water (a-biotische stress) en de kwaliteitskenmerken te verbeteren, of de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem vergroten. Ze vergroten de efficiëntie van meststoffen waardoor planten minder voedingsstoffen nodig hebben.

Er worden onder andere bacteriën gebruikt als biostimulant. Maar vergeet de krachten van enzymen niet. Thomas Douma van Houweling Horticulture vertelt over hun op enzymen gebaseerde biostimulant; Root Energize: “Root Energize is een enzympreparaat. Het verteert de dode wortelresten in het substraat."


Thomas Douma 

"Door die vertering wordt er plaats gemaakt voor nieuwe (haar)wortelvorming en daarmee behoudt het substraat het uitdrainend vermogen. Het enzym zet dood materiaal (hemicellulose) om naar glucose. Glucose geeft de plant en nuttige micro organismen kracht en maakt het sterker. Met als gevolg dat ziekteverwekkers (schimmels en bacteriën) minder kans krijgen om toe te slaan.”

Root Energize wordt in de substraatteelt gebruikt; van nature bevatten substraten als kokos, perlite en steenwol geen soortgelijke enzymen. Het enzym van Root Energize kun je zien als de katalysator van het verteringsproces van dode wortelresten; de mat wordt schoner, de verslempingslaag lost op en de haarwortelgroei krijgt een boost.

Dit product past overigens helemaal in deze tijdsgeest; er is meer aandacht voor preventie om ziektes te voorkomen. Maak de plant weerbaarder, lijkt het motto.

Beide maatbekers bevatten dode wortelresten. Na een week ziet men (links) dat de vertering in gang gezet is (door toevoeging van Root Energize). In de rechter Erlenmeyer, met alleen water,  kan men goed zien dat het verteringsproces nog niet op gang is.  


Beide maatbekers bevatten dode wortelresten. Na een week ziet men (links) dat de vertering in gang gezet is (door toevoeging van Root Energize). In de rechter Erlenmeyer, met alleen water, kan men goed zien dat het verteringsproces nog niet op gang is.   

Dosering
Root Energize start de vertering van dode wortelresten op. Het moment van toedienen heeft zin op het moment dat de eerste dode wortels in de mat ontstaan. Druppel vervolgens wekelijks het middel mee. Dit kan tegelijkertijd met andere micro-organismen. Let wel op dat het niet tegelijk met waterstofperioxide en/of chloor door de leidingen stroomt.

Proeven
Root Energize is één van de producten die Houweling de merknaam Deruned op de markt worden gebracht. Sinds vorig jaar is Deruned onderdeel van Houweling.

Root Energize is de verbeterde versie van Modicell. Modicell had zich al bewezen en is nu dus nog beter geworden. De eerste proeven met Root Energize zijn gestart. Er wordt nu getest in diverse gewassen: planten, bloemen en groenten. Heel concreet zijn dat anthurium, gerbera en paprika. “De gewassen die op substraat geteeld worden, zullen baat hebben bij dit product,” aldus Thomas Douma.

Ronald de Vreede en Thomas Douma

Voor meer informatie
Houweling Horticulture
Klappolder 104
2665 LP Bleiswijk
Tel 06 5137 3795
thomas.douma@houweling.nl 
https://houweling.com/nl/oplossingen/horticulture/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.