Energie-update: Glastuinbouw en chemiefabriek zijn niet hetzelfde

Na dit weekend lijkt het dan toch eindelijk voorjaar te zijn geworden. Het maakt ook dat we in deze nieuwe energie-update alvast de blik richten op de gascontracten voor het laatste kwartaal van 2023. Die worden nu relevanter dan gasprijzen voor de korte termijn. Stoken hoeft als het goed is de komende tijd steeds minder. 


De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' ligt maandagochtend 1 mei op 57 euro per megawattuur. Dat is ruim 18 euro hoger dan het contract voor juni 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers. 

Zondag werden er opnieuw negatieve uurprijzen voor elektriciteit gerealiseerd. Tussen 11-16 uur zakte de prijs onder nul. Vandaag komt de prijs na het middaguur ook laag uit, maar niet negatief.

Energieleverancier Vattenfall wijst in hun laatste energie-update op de gezamenlijke EU-gasinkoop die van start is gegaan. De lagere gasprijzen van dit moment, in vergelijking met vorig jaar omstreeks dit moment, maken dat er minder partijen de urgentie voelen. 

Energietwitteraar Martien Visser wijst op de gevaren van dit uitstelgedrag, want tegen de tijd dat straks iedereen wel in gang schiet met het vullen van de gasvoorraden kan dat de prijzen weer extra doen laten stijgen. 

Voorlopig ziet het er qua gasvoorraden in Nederland als volgt uit, zo bracht met ministerie van Economische Zaken en Klimaat vrijdag weer naar buiten.


Bekijk hier de hele update gasleveringszekerheid van 28 april

De olieprijs daalt weer, zoals is te merken aan de pomp en ook is te zien op het Haagse dashboard.

BNR schrijft op basis van berichtgeving van Bloomberg dat de grootste koper van LNG ter wereld een prijsstijging verwacht voor komende winter. Volgens voorzitter Yukio Kani van Jera Co. zijn de lage prijzen van LNG momenteel grotendeels te danken aan de zachte winter en de mindere vraag vanuit China door de coronamaatregelen die daar lange tijd van kracht waren. 

In Frankrijk rommelt het rond de kerncentrales, in België zijn er een aantal gesloten, in Duitsland sloten vorige maand de laatsten en in Nederland, hebben 'we' één grote centrale, in Borsele. Die was in onderhoud, maar is nu weer actief, zo deelt Bert Hubert op Twitter.

Nog een laatste tweet tot slot. Minister Jetten presenteerde woensdag zijn extra CO2-reductieplannen (we publiceerden er hier over). De NOS stond er bij stil, op een manier die menig teler teleurstelt. Een kas en een chemiefabriek zijn niet hetzelfde. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.