Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Daling gasprijs weer gestopt, gasvraag groeit in koude week

De TTF-gasprijs blijft hangen rond de 29 euro per megawattuur. De daggasprijs opent donderdag weer een stukje hoger dan woensdag, met een prijs van 29,65 euro per megawattuur. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt op ruim 88 euro per megawattuur.

In deze korte energie-update op dit kanaal halen we een update vanuit energieleverancier Engie aan. Zij wijzen op tot bedaren gekomen gemoederen tussen Israël en Iran, met een dalende olieprijs tot gevolg. Ook aan de Nederlandse pomp is dat te merken. Er gingen recent weer enkele centen van de literprijzen af. Met gemiddeld ruim 2,26 voor een liter Euro95 en 1,95 voor een liter diesel liggen de adviesprijzen wel nog steeds hoog.

Iets meer rust neemt ook de risicopremie die was opgenomen in de gasprijs weg. Het verklaart volgens Engie de prijsdaling van de afgelopen dagen. Voor de elektriciteitsprijs speelt gebrek aan zon, en ook minder wind in de verwachting, een rol. De prijzen liggen hierdoor hoger.

Team Energy & Strategy van adviesbureau Publieke Zaken wijst vooral sentiment aan als reden voor de recente olieprijsstijgingen. "Hoewel de prijzen stegen, bleven de risicopremie onveranderd laag. Een indicatie dat de prijsbewegingen vooral sentiment gedreven waren, en dat de risico's op daadwerkelijk fysieke tekorten laag werd ingeschat."

TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 24 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.