Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Syngenta Crop Protection biedt oplossing tegen vretende rupsen

Als je het momenteel over gewasbescherming hebt in de bedekte teelt, zijn rupsen een repeterende breuk. Sinds vorig jaar hebben telers er weer een middel bij in het arsenaal: Proclaim van Syngenta is breed toegelaten. Caroline van den Hoek, crop advisor bij Syngenta, vertelt hoe het middel werkt.

“Proclaim werkt door middel van opname. Of het nu een kleine of grote rups is, zolang-ie vreet van het blad waar Proclaim op zit, is het einde verhaal. Dat krijgen we ook te horen van de telers: het is echt een noodrem, zeggen ze. En soms is het gewoon nodig om even aan de noodrem te trekken met een chemisch middel. De bacteriepreparaten bijvoorbeeld, werken vooral op kleinere rupsen, en de grote ontsnappen, waardoor het probleem zich blijft opstapelen.”

Proclaim is sierteeltbreed toegelaten, maar alleen in de bedekte teelten: potplanten, snijbloemen en boomkwekerijgewassen, allemaal binnen. Daarnaast staan ook komkommer, aubergine en aardbei op het etiket, zolang het maar in de bedekte teelt is.

De toelating is tot stand gekomen in samenwerking met de sector, als NLKUG, dus een uitbreiding voor kleine teelten. Rupsen zijn al jaren een probleem, maar de noodrem ontbrak. Die noodrem is er nu voor de bedekte teelten in Nederland.

Roep om noodrem
Dat er een noodrem moest komen, is niet iets wat is bedacht op de burelen van Syngenta, die roep kwam ook echt vanuit de markt, aldus Caroline. “Vooral gerberakwekers zaten met de handen in het haar. Een noodrem was dus wenselijk – en dat proces heeft nog even geduurd, mede door de herregistratie van de werkzame stof, emamectine, Telers zaten er dus echt op te wachten, en toen we een paar maanden eerder dan verwacht de toelating hadden, waren ze echt opgelucht.”

Dankzij Proclaim zijn telers redelijk schoon de winter ingegaan, met een lage rupsendruk in het voorjaar, legt Caroline uit. “Sommige telers hebben toen nog een bespuiting met Proclaim gedaan om schoon te starten. Al met al zitten er hier en daar nog wat rupsjes, maar die zijn met bacteriepreparaten prima aan te pakken – terwijl je in de jaren hiervoor al aan het begin van het seizoen met 3-0 achter stond.”

En nog een voordeel van Proclaim: het middel is translaminair, het trekt dus door het blad heen en pakt ook de rupsjes mee die aan de onderkant van het blad zitten en nog niet door het blad heen eten.

Spuittechniek is belangrijk
Proclaim is dan wel translaminair, maar niet systemisch – het middel gaat niet door de hele plant heen, dus een goede spuittechniek blijft belangrijk. “LVM of foggen heeft eigenlijk geen zin, want je hebt water nodig om de werkzame stof opgenomen te krijgen in het blad. Je moet de spuittechniek dus netjes op orde hebben, en dan krijg je ook goede resultaten.”

Geen bommetje
Caroline wijst er nog wel even op dat je met gebruik van het middel een tik uitdeelt aan je biologie. “Maar je kan al heel snel, na 24 uur, alweer biologie uitzetten. Als je een biologisch systeem hebt met bijvoorbeeld alleen spintroofmijten, kan je er dus voor kiezen om Proclaim in te zetten tegen de rupsen, en twee dagen later opnieuw spintroofmijten uit te zetten. Heb je een heel complex systeem met verschillende sluipwespen en roofmijten, dan moet je daar niet zomaar even een bommetje in gooien. Gebruik dan Proclaim in het najaar, zodat je schoon de winter in kan.”

Schone start
Proclaim kan in principe drie keer worden toegepast op jaarbasis, met een dosering van 1,5 kg per hectare. “Dat hangt af van hoeveel generaties rupsen en motten door elkaar heen lopen. Poppen en motten worden namelijk niet afgedood door het middel. Als de aantallen groot zijn, kan het zijn dat je het middel dus na twee weken nog een keer moet inzetten. De meeste telers zetten Proclaim twee keer in het najaar in. Zie je in het voorjaar weer rupsen komen, dan kan je nog een keer Proclaim gebruiken voor een schone start van het jaar. Maar dat is een afweging die je als teler moet maken – kijk samen met je adviseur goed of een tweede bespuiting nodig is. Is het niet nodig, dan is het niet nodig.”

Voor meer informatie:
Syngenta Crop Protection
Caroline van den Hoek
M: +31 (0)6 82 68 99 36
caroline.van_den_hoek@syngenta.com
www.syngenta.nl

Publicatiedatum: