Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Standaard communicatieprotocol voor makkelijker omschakelen naar LED

Een nieuw communicatieprotocol wordt ontwikkeld om de communicatie tussen de LED-verlichting en de klimaatcomputers te standaardiseren. Op deze manier wordt de innovatie en samenwerking van de sector versterkt en dit versimpelt de overschakeling naar LED-verlichting. Het protocol wordt onder de vlag van Hortivation ontwikkeld door klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP). 


LED Dimprotocol

Verduurzaming en digitalisering kenmerken de glastuinbouw. Dit wordt zichtbaar dankzij de investeringen in LED-verlichting die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Met LED-verlichting neemt het energieverbruik af en de mogelijkheden om de gewasgroei te sturen toe. Voor deze aansturing communiceren de lampen en klimaatcomputer met elkaar. Vanwege de diversiteit aan lampen en leveranciers zijn talloze communicatieprotocollen in omloop.

De noodzaak van een standaard protocol voor het aansturen van LED-lampen, is voor alle betrokken partijen, klimaatcomputerleveranciers, lampenleveranciers, en telers, groot. Het werken met verschillende protocollen heeft een verhoging van implementatiekosten tot gevolg en brengt extra support- en beheervragen met zich mee. Een uniform communicatieprotocol voor het aansturen van LED-lampen vereenvoudigt de implementatie en levert voor telers en andere betrokken partijen een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing op, en zekerheid dat de aansturing van de lampen functioneert.

Het protocol wordt onder de vlag van Hortivation ontwikkeld door de klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP). Het HDP, een initiatief van Ledgnd, Inventeers en Glastuinbouw Nederland, zal testtooling voor het nieuwe protocol ontwikkelen en heeft als doel het dimprotocol verder te verbreden naar sensoren en andere apparatuur.


LED-dimprotocol 

Hierdoor wordt de innovatie en samenwerking versterkt in de glastuinbouwsector. Stichting Hortivation richt zich op technische innovatie en kennismanagement in de glastuinbouw met als doel strategische innovaties te versnellen en de toppositie van Nederland op het vlak van adaptieve en autonome teeltsystemen te waarborgen. 

Het nieuwe communicatieprotocol wordt als open standaard beschikbaar gesteld via https://www.hortivation.nl/nl/data/. De eerste producten zullen in 2023 communiceren middels het nieuwe protocol.

Voor meer informatie:
Hortivation  
Europa 1    
2672 ZX Naaldwijk
+31 (0)174 446664
[email protected]  
www.hortivation.nl/nl/  

Publicatiedatum: