5 jaar Joyce Groenten en Fruit

"Het draait gewoon goed, maar wel blijven opletten"

Tholen - Deze maand viert Joyce van Duijnhoven-de Grauw het 5-jarig bestaan als zelfstandig ondernemer met de verloting van een Chiquita-fiets en mooie acties. De winkel draait gewoon goed, maar door de inflatie en hogere energieprijzen is het wel opletten. 


Joyce (r) kon een klant blij maken met een Chiquita-fiets ter ere van haar 5-jarig bestaan.

De routine maakt dat je een beetje gaat vertrouwen op bedragen uit het verleden, maar facturen kunnen ineens flink hoger uitvallen, vertelt Joyce. “Het is allemaal duurder geworden en zeker de energierekening viel vaak een stuk hoger uit dan andere jaren. In het begin baalde ik daar wel van, maar inmiddels houd ik er goed rekening mee. Hopelijk gaan de prijzen nu het zomer wordt weer een beetje zakken.” Het koopgedrag van klanten is niet gewijzigd door de prijsinflatie. Ze zijn gewoon blijven komen en vullen het winkelmandje als anders.

Joyce Groenten en Fruit kan rekenen op een vaste klantenkring die niet alleen voor de goede kwaliteit komt, maar zeker ook voor het sociale gebeuren in de winkel, waar klanten overigens zichzelf bedienen. Maar er is altijd wel iemand in de winkel aanwezig om aan te spreken. Joyce: “We hebben best veel klanten van wat hogere leeftijd, die komen ook voor het praatje. Af en toe ben je haast een maatschappelijk werker, klanten komen soms met heel persoonlijke levensverhalen. Ik probeer daar altijd goed aandacht voor te hebben en er later nog eens op terug te komen.”

Maaltijden zijn een steeds belangrijker onderdeel van het assortiment geworden. De uitdaging is om daarin genoeg variatie te hebben. Het valt niet mee telkens iets nieuws te verzinnen. Joyce gaat daarom regelmatig op pad om inspiratie op te doen bij collega ondernemers.

De verkoop van groenten loopt terug, maar met fruit is het nog goed mogelijk je te onderscheiden, zolang je maar goede kwaliteit hebt. Joyce vertrouwt daarbij al jaren op vaste leverancier Gbrs van Aarle voor AGF, en voor maaltijdcomponenten op VersAlert. In het seizoen halen ze zelf verse producten bij telers in de omgeving, het gaat dan om aardbeien, kersen en asperges.

Hoewel Joyce Groenten en Fruit 5 jaar bestaat, kent Joyce de klanten al veel langer. Ze werkte al 10 jaar in de zaak voordat ze deze overnam. “Ik speelde toen met de gedachte om voor mijzelf te gaan beginnen. Dat zette mijn toenmalig werkgever aan het denken. Bij hem was de puf er een beetje uit geraakt en hij zag toen een kans om iets heel anders te gaan doen. Ik heb het toen van hem kunnen overnemen. Heel fijn, want de winkel ligt op 5 minuten fietsen van mijn huis. De klanten vonden het ook fijn, want voor hen veranderde niet veel. Ook al het personeel dat er toen werkte, werkt er nu nog”, vertelt Joyce.


Het aantal werkfruitklanten is uitgebreid

Destijds liep Joyce al rond met een aantal ideeën en verbeteringen. Die heeft ze inmiddels gerealiseerd. Er kwamen onder meer nootjes, chocolade en meer soorten maaltijden bij. Aan de afzetkant richtte ze zich op uitbreiding van onder andere werkfruitklanten en horecazaken en heeft dat kunnen verdubbelen ten opzichte van 5 jaar geleden.

Een hele nieuwe stap twee jaar geleden was de uitbreiding met een broodjesbar. Dat was al langere tijd een wens en ook dat is goed aangeslagen. “Het heeft ons veel gebracht. In het begin was het wel wennen, omdat je al je andere werk ineens moet laten vallen om een broodje te gaan maken. Maar je krijgt er handigheid en routine in en is dat eigenlijk geen probleem meer. Tegenwoordig bellen veel klanten hun bestelling voor de lunch alvast door.”


Joyce (m) 5 jaar geleden bij de overname van de winkel

Het zelfstandig ondernemerschap bevalt Joyce goed. “Je bent je eigen baas, maar je hebt ook de verantwoordelijkheid. Ik wil in principe altijd klaar staan voor de winkel, dus ik heb wel minder vrije tijd dan voorheen. Gelukkig kan ik er wel regelmatig tussenuit voor een korte vakantie”, besluit Joyce.

Voor meer informatie:
Joyce Groenten en Fruit
Borchgrave 8
5492 AT Sint-Oedenrode
T: 06 39462040


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.