Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voormalige Levarht-kassen Nieuw-Zeeland verkocht

De Nieuw-Zeelandse telerscoöperatie Market Gardeners Limited (MG) heeft de kassen van Southern Paprika Limited (SPL) uit Warkworth afgerond. Het bedrijf SPL is nu volledig eigendom van en wordt beheerd door MG.

27 hectare
SPL werd in 1998 opgericht door Alexander Cropping Limited (ACL), een Nieuw-Zeelands bedrijf dat eigendom is van Hamish en Robyn Alexander en de familie Levarht uit Nederland. Met 27 ha moderne kassen verspreid over vijf locaties, waar tot 1 mln paprikaplanten staan en 7 mln kg per jaar wordt geoogst, is SPL een van de grootste tuinbouwbedrijven in Nieuw-Zeeland.

MG heeft de volledige activiteiten en activa van SPL overgenomen, waaronder grond, gebouwen, intellectuele eigendom en een handelsmerk voor het merk SPL. Belangrijk is dat alle 170 werknemers van SPL in het bedrijf blijven, zodat de expertise in het bedrijf behouden blijft en er een naadloze continuïteit van de activiteiten is.

Meer zekerheid over het aanbod van paprika's
In zijn toelichting op de investering zei Peter Hendry, CEO van MG, dat de overname de schaal van MG verder zal vergroten en de coöperatie meer zekerheid zal bieden over het aanbod van paprika's en verdere toekomstige mogelijkheden om het aanbod af te stemmen op de vraag in andere kascategorieën voor de groeiende markt op het Noordereiland.

"Als trotse kiwi-coöperatie zijn we verheugd nog een groot Nieuw-Zeelands bedrijf van het kaliber van SPL en al zijn werknemers in de MG Group te verwelkomen," zegt Hendry.

"De aankoop van SPL biedt MG de mogelijkheid om zijn aanwezigheid op het Noordereiland uit te breiden met een kasbedrijf dat een groot aantal voordelen biedt aan onze bestaande teler-leveranciers, aandeelhouders en klanten."

Locatie, mensen, kwaliteit en schaalbaarheid
De keuze viel op de SPL-vestiging vanwege de locatie, de vakkundigheid van de mensen, de kwaliteit van de kas en de potentiële schaalbaarheid. "De overname ondersteunt onze strategie om het aanbod veilig te stellen en onze aanwezigheid in de kassector te vergroten en om samen met onze andere teler-leveranciers betere algemene resultaten te behalen, wat volgens ons uiteindelijk zal resulteren in een groter rendement voor onze aandeelhouders."

"We zien ook enorme kansen voor de toekomst met de mogelijkheid om de activiteiten uit te breiden om ons aan te passen aan de toekomstige marktvraag naar andere kasproducten," vervolgt Peter. "Het is een overwinning voor onze klanten, onze huidige leveranciers van paprika en kassen, onze coöperatieve aandeelhouders en de lokale gemeenschap in Warkworth."

Focus op lange termijn
De oprichter van SPL, Hamish Alexander, zegt dat hij verheugd is het bedrijf over te dragen aan een Nieuw-Zeelands bedrijf dat hun waarden weerspiegelt en de middelen heeft om het bedrijf vooruit te helpen. "Het was ons doel om eigenaren zoals MG te vinden, met een bedrijfscultuur en -benadering die overeenkomt met de onze, vooral wat betreft de manier waarop ze voor hun mensen zorgen," aldus Hamish. "We zijn blij dat we eigenaren hebben met de nodige ervaring en aanvullende vaardigheden om een langetermijnfocus voor het bedrijf mogelijk te maken terwijl het zijn volgende fase ingaat."

170 medewerkers
Het 86 ha grote SPL-terrein ligt in Warkworth, 60 minuten ten noorden van Auckland. Het terrein bestaat uit vijf kascomplexen van in totaal 27 ha, waarvan 26 ha op het terrein in Warkworth en de oorspronkelijke kas van 1 ha in Point Wells. SPL heeft kassen ontwikkeld die gebruik maken van innovaties. Het bedrijf, dat 170 werknemers in dienst heeft, heeft ook aanzienlijk geïnvesteerd in automatisering, systemen en verpakkingsstations, waardoor het naar eigen zeggen de meest efficiënte leverancier van hoogwaardige paprika's in Nieuw-Zeeland is.

Coöperatie
Market Gardeners Limited (MG), opgericht in 1923, is een telerscoöperatie en een grote aanbieder van AGF, dat de hele markt bedient met een volledig assortiment groenten en fruit via een netwerk van 9 grote temperatuurgecontroleerde filialen en 2 vestigingen van MG Direct. MG werkt samen met honderden telers (waarvan velen aandeelhouder zijn), retailers en foodserviceklanten.

MG is ook betrokken bij een aantal aanvullende activiteiten, waaronder IP en export, is meerderheidsaandeelhouder van Premier Fresh Australia en is de Nieuw-Zeelandse partner voor grote internationale merken, waaronder Dole en Sunkist. MG is ook betrokken bij tuinbouwactiviteiten: het bezit 100% van de grote kas- en vollegrondsteelt van Nelson, JS Ewers en het heeft een belang van 50% (100% van de eigendom/activa) in het bedrijf voor beschermde teelt van zachtfruit, Kaipaki Berryfruits.

Voor meer informatie:
Ellery Tappin
Market Gardeners Limited
+64 21 226 3005    
etappin@mggroup.co.nz 

Publicatiedatum: