Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Jaarcontracten energie weer terug

De energiemarkt heeft een risicopremie opgenomen in de prijzen van gas en elektriciteit als gevolg van onrust rond kerncentrales in Frankrijk. Eind maart moet er meer duidelijk zijn over wat er met de kerncentrales gaat gebeuren. Daarop wijzen energiespecialisten. In deze nieuwe crisisupdate delen we hun kennis en zetten we de prijsontwikkelingen op een rijtje.


De gasprijs voor een aprilcontract sloot woensdag op de Title Transfer Facility af op 42,9 euro per megawattuur. Donderdagochtend ligt de Intraday-prijs om en nabij 43 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

Rond het weekend schoot de gasprijs op de TTF even flink omhoog. Inmiddels is de prijs weer terug op de niveaus van voor de onrust rond Franse kerncentrales, nadat er in één een scheur gevonden werd. Ook stakingen in Frankrijk gaven onrust, omdat er hierdoor minder LNG-import mogelijk was. Afgelopen jaar nam de import van Russische LNG toe, terwijl het overgrote deel uit de VS komt.

Energiespecialisten van Vattenfall wijzen in hun weekupdate op de spotmarkt, na de energieophef rond het weekend, dat de prijzen van gas en elektriciteit de afgelopen dagen weer sterk gedaald zijn door de grote hoeveelheid duurzame opwek met zon en wind en het milde weer. Dit leidde er zelfs toe dat afgelopen maandag (13 maart) de uurprijzen van elektriciteit overdag rond of onder de €0,00 per MWh uitkwamen. De combinatie van veel zon en wind zorgde overdag voor een groot overaanbod van elektriciteit, waardoor de prijs kelderde. Hele lage energieprijzen zoals afgelopen maandag zullen waarschijnlijk de komende maanden vaker gaan gebeuren, voorspellen ze bij Vattenfall, wanneer het dit voorjaar zonnig is en hard waait. 

Het marktonderzoeksteam Energy Research & Strategy van Publieke Zaken (waar de in de tuinbouw wel bekende Hans van Cleef werkt) komt ook met een rapport, over de olie- en gasmarkt. Daarin wijst men er onder meer op dat bankenonrust de olieprijzen deed dalen (de Amerikaanse Silicon Valley Bank is omgevallen en andere banken hebben het ook moeilijk), maar dat voor de middellange termijn vooral prijsopdrijvende risico's gespot worden voor olie, onder meer door groei van de Chinese economie. 

De eerste gevolgen van de boycot tegen Russische
olieproducten lijken door de markt goed te zijn verwerkt, maar de risico’s op tekorten in een later stadium zijn nog niet van tafel, stipt men aan. Daarbij wijst men onder meer op 'een zeer fragiele balans tussen vraag en aanbod op dit moment'. Er is veel minder reserveproductiecapaciteit in tijden van calamiteiten dan voorheen. 

De NOS publiceert over het toenemen van het aanbod aan energiejaarcontracten. De vraag is wat wijsheid is. Nu afsluiten of wachten? "Wie zich nu vastlegt, profiteer niet van een verdere daling", zegt Martien Visser, bekend van Twitter en lector energietransitie aan de Hanzehogeschool en ook verbonden aan Gasunie. "Een belangrijke vraag is of je het financieel kan dragen als de prijzen hard stijgen." Want ook dat kan zeker, stijgende prijzen als het vulseizoen weer van start gaat op 1 april. 

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt een flinke acceleratie van de olievraag, onder meer door extra vliegbewegingen na coronarestricties en de economische opleving die voor China in gang is gezet.