Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omgaan met wisselvallig weer in maart in de slateelt: "Let op met forse ventilatieverschillen"

Een plant past zich in enkele dagen aan het heersende klimaat aan. Als het bijvoorbeeld drie dagen donker inactief weer is, hoeft de plant niet veel te verdampen. Maar wanneer de zon schijnt zal de temperatuur in de kas snel oplopen. En na een donkere periode heeft de plant het dan best wel moeilijk om de verdamping aan te kunnen. Wat dan te doen? Team Sla van Rijk Zwaan geeft hieronder tips in tijden van wisselvallig maartweer. 

Irrigatie
Verhoog de frequentie van de watergift. Geef bij twijfel dan best een beregeningsbeurt. Om ouderdomsrand te voorkomen is het in deze periode beter om in de avond te beregenen i.p.v. in de ochtend. 

Bodemtemperatuur
Beperk de ventilatie sterk als de bodemtemperatuur nog laag is. Let op dat de bodem niet te droog is als de grond sterk opwarmt. Dit stimuleert de wortelgroei en dan heeft de plant behoefte aan vocht.  

Krijten
Om toprand te vermijden is een licht krijtje in het voorjaar, bij een zonnige periode, aan te bevelen.  

Verneveling, dakberegening  
Gebruik wanneer mogelijk een hogedruk vernevelinstallatie. Gebruik de eerste dagen de vernevelinstallatie al snel en de dagen erna steeds later en minder frequent. Het gebruik van daksproeiers is in het voorjaar een goede teeltmaatregel om de kas te koelen wanneer de ventilatie geknepen wordt.

Ventilatie
Let op met forse ventilatieverschillen, dit verhoogt sterk het ventilatievoud. Als de plant de verdamping niet gewend is, en de vochtigere lucht snel naar buiten wordt geventileerd, zal dit de plant extra stress bezorgen. Plaats daarom een maximum raam en ventileer de eerste dagen liever voorzichtig. 

Schermen
Scherm de eerste dag al best snel, bijvoorbeeld al vanaf 500 watt aan zonlicht. Dit kan de daarop volgende dagen telkens verhoogd worden met 100 watt.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: