Mark Woods over zijn teeltbedrijf en de energieprijzen:

"Soms is het zoete limonade, soms zure, maar het is altijd limonade"

Deze bedenking van Mark Woods bij de spreuk 'When life gives you lemons, make lemonade', vertelt alles over de houding van de teler in de huidige moeilijke tijden.

Op 80 hectare oogst Mark in Virginia, Georgia, onder meer perziken in de zomer en appelen in de herfst. Normaal start momenteel ook de groenteteelt in de verwarmde kassen op, want de gewassen kunnen in deze tijd van het jaar wel wat warmte gebruiken. Maar de hoge energieprijzen maken het de telers heel lastig dit seizoen.

"Normaal beginnen we eerder met de teelt in de kassen, maar dit jaar gaan we pas eind februari, begin maart van start met het verwarmen van de kassen, aangezien de energieprijzen bijna verdrievoudigd zijn in vergelijking met drie jaar geleden", zegt Mark Woods.

De kasgewassen, zoals tomaat, broccoli, witte kool, paprika, komkommer en pompoen, zullen nog even moeten wachten. Het teeltbedrijf zal het verlies aan groeitijd compenseren met kunstmest in de hoop de oogst op tijd en met voldoende kaliber binnen te kunnen halen.

"Brandstof, arbeid, kunstmest en elektriciteit, alles kost tegenwoordig meer. Een kleine teler kan maar een beperkt deel van de extra kosten op zich nemen voordat hij ze moet doorberekenen aan de consument." En dat is een dunne lijn, volgens Mark, want mensen zullen hun product uit verderaf gelegen gebieden halen als het daar goedkoper is. De consumenten die normaal gesproken lokale producten kopen doen dat ook om reiskosten te besparen en omdat het teeltbedrijf kan concurreren met de grote retailers, maar in dit scenario wordt het voor de kleine telers steeds moeilijker.

Als oplossing gaat Mark een buitenkachel plaatsen om zijn kassen te verwarmen. "Er is genoeg afvalhout in de buurt om de kassen mee te verwarmen. Het is een grote initiële kost, maar het kan ons op de lange termijn veel besparen op brandstofverbruik."

Voor meer informatie:
Mark Woods
Woods Farm
2921 Naff Rd, Boones Mill, VA
24065 Verenigde Staten
Tel: +1 540 334 1719
woodsfarm1975@aol.com 
Facebook. Woods-Farms


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.