"Meer reparatie en recycling dan investeren in nieuwe kratten"

Afgelopen jaar vierde DOM Paletten, gevestigd in het Duitse Dormagen, zijn tienjarige bestaan. Speciaal voor de AGF-sector biedt DOM Paletten kleine en grote kratten aan. "Voor de AGF-sector is het belangrijk dat de kratten lang meegaan, draagbaar en bovendien stapelbaar zijn", vat directeur Michael Müller de uitdagingen kort samen.

In de eerste jaren na de oprichting richtte Michael zich vooral op de distributie van houten pallets. "In 2017 vond er een omvangrijke herstructurering plaats en sindsdien houd ik me bezig met dienstverlening rondom kunststof kratten voor verschillende branches, waaronder de AGF-sector." De kratten worden afgenomen van de Oostenrijkse producent Europlast, en voor de marketing wordt er nauw samengewerkt met partner Ing.-Büro Bohland (merk bopal) uit Niedersachsen. 

Overtuigingskracht en persoonlijk advies op locatie
In Noord- en Oost-Duitsland heeft het bedrijf zich in de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen tot aanspreekpunt voor moderne kratten voor de AGF-sector. Juist in deze sector zijn overtuigingskracht en persoonlijk advies op locatie nog steeds doorslaggevend. "In het begin was het moeilijk om als nieuwe aanbieder voet aan de grond te krijgen in deze sector. Men weet het echter bijzonder te waarderen als je je gezicht vaker laat zien en de meerwaarde van een oplossing ter plaatse demonstreert en uitlegt. Deze mentaliteit zie je zowel bij middelgrote fruitbedrijven als bij grotere coöperaties", schetst Michael.

Als vertegenwoordiger heeft Michael toegang tot het volledige portfolio van Europlast. Ook de CTX-MS oplossing, die in 2022 nieuw geïntroduceerd is, hoort tot het aanbod. "Een optimale ventilatie en minder drukplekken tijdens de bewaring zijn onderscheidend voor deze oplossing. Bijna iedereen is hierin geïnteresseerd, omdat de voordelen voor de hand liggen. Toch duurt het altijd enkele jaren voordat een nieuw krattensysteem zich daadwerkelijk weet te vestigen. Dit komt doordat vooral de grotere coöperaties hun kratten in grote hoeveelheden inkopen en daardoor voor meerdere jaren gedekt zijn."

Op de Noord-Duitse fruitteeltdagen in Jork exposeerde DOM Paletten onlangs voor het eerst samen met partner Ing.-Büro Bohland (merk bopal).

Reparatie en recycling in plaats van investeringen
Bovendien hebben de onzekere toekomstperspectieven volgens Michael een remmend effect op de investeringsbereidheid. Hij wijst daarbij op de sombere stemming tijdens de afgelopen Noord-Duitse fruitteeltdagen in Jork. "Niet alleen de gestegen stroom- en energieprijzen, maar de gehele situatie heeft merkbare gevolgen voor de sector. Men probeert op alle fronten kosten te besparen, wat er onder andere toe leidt dat er meer wordt ingezet op reparatie en recycling van oude kratten in plaats van te investeren in nieuwe."

De huidige situatie in de logistiek, die ook voor problemen zorgt bij toeleveranciers van de AGF-sector, maakt het extra moeilijk. "De leveringstijden voor materialen hebben zich de afgelopen maanden enigszins hersteld. Maar het volgende knelpunt zijn echter de transportbedrijven, het tekort aan chauffeurs. Wij hebben weliswaar niet dagelijks complete vrachtwagens nodig, aangezien het leeuwendeel per groupagevervoer getransporteerd wordt. Toch komt het ook in onze dagelijkse praktijk steeds meer voor dat er verlengde wachttijden zijn, aangezien de benodigde vrachtwagenchauffeurs ontbreken."

Voor meer informatie:
DOM Paletten Inh. Michael Müller
Krefelder Straße 42
D-41539 Dormagen, Duitsland
Tel: +49 (0)21 33 53 06 61
mueller@dompaletten.de 
www.dompaletten.de   

bopal / Ing.-Büro Bohland
Vor den Secheln 7
D-31693 Hespe, Duitsland
Tel: + 49 (0)5724 902242
info@bopal.de 
www.bopal.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.